PROTI BRUTÁLNÍMU ZACHÁZENÍ S CHUDÝMI A NEMOCNÝMI LIDMI NIKDO S ČERVENÝMI KARTAMI NEDEMONSTRUJE:

Úředníci z Prahy 8 jsou natolik zahlceni "duchem Vánoc", že zatím neučinili nic na pomoc staré paní, živořící ve strašlivých podmínkách

22. 12. 2014

čas čtení 5 minut

Vypadá to jako pokus o "velmi neúmyslné zabití"...

18. prosince se Jindřich Fibiger obrátil na Městský úřad Praha 8 s naléhavou žádostí o pomoc staré paní, která živoří v garsoniéře s ucpaným záchodem a vypnutou elektřinou.

Do této chvíle (pondělí 22. prosince, 14.07) úředníci Městské části Praha 8 neučinili nic.

Jindřich Fibiger píše:.

Dnes - nejpozději zítra ráno - jsem domluvený na návštěvu referenta Odboru sociální péče Městské části Praha 8, pana Vosláře (tel. +420 222 805 249), který (snad už konečně od minulého čtvrtka, když si nás všude přehazují jako horký brambor, protože i pracovnice, která akutní případ prochlazené důchodkyně v ratejně při 10°C dostala k řešení a v pátek paní i telefonovala, odjela na dovolenou, a paní Bínová, která mi slíbila, že to bude řešit ve čtvrtek, měla v pátek volno a nic se tedy neřešilo, až (možná dnes, kdy jsem opět nakvašeně milostivý úřad obtěžoval už 3. pracovní (a 5. kalendářní) den.

Mám pocit, že pročež jsou všichni tolik zaměstnáni Duchem Vánoc, nemohou jinak, než na prochlazení nechat umřít imobilní stařenu v nevytopené ratejně v 10°C, aniž by měl kdokoliv čas se jí zabývat. Skoro mi to připadne jako pokus o "velmi neúmyslné" zabití....

Podrobnosti případu jsou níže:



-------- Forwarded Message --------
Subject: Nemohoucí stará imobilní invalidní důchodkyně, bez elektřiny, topení, teplé vody a teplé stravy a nápojů je bez pomoci ohrožena na zdraví v nedůstojných podmínkách
Date: Thu, 18 Dec 2014 12:36:04 +0100
From: Hugo Fibiger
To: zuzana.binova@praha8.cz
CC: richard.skotko@praha8.cz

Dobrý den,

potřeboval bych se zeptat, co lze učinit pro starou invalidní důchodkyni, kterou vlastní děti okradly a ponechaly bez dostatečných prostředků, bez elektřiny, možnosti si ohřát (uvařit) jídlo a nápoje, bez vytápění, bez jakékoliv pomoci (byla v krátké době po sobě obětí nehody ucpaného záchodu se všemi důsledky fekálií vytečených z horních stoupaček v bytě, zabouchnutých klíčů v zámku ve dveřích apod.) a zejména bez energie (kterou měl podle jejích slov platit vnuk, který má paní uvedenu v daňových a pracovně-sociálních dokumentech jako vyživovanou osobu), zcela odkázánou na pomoc náhodných sousedů (pozor - se všemi důsledky takové osiřelosti - mám totiž podezření, že byla již jedním z "pomahačů" opět a opakovaně okradena - půjčila peníze).

Potřeboval bych alespoň rámcový sumář možných kroků, jak paní pomoci k důstojnému (a zdravotně nezávadnému - beru-li vpotaz současné živoření v nevytopeném bytě) životu.

Sám totiž mohu poskytnout pouze fyzické síly (prozatím jsem paní pomohl alespoň nahrubo byt poklidit od lidských a zvířecích - paní vlastní kočičku - výkalů, vyprat alespoň část prádla (paní nemá bez elektřiny ani teplou vodu, ale ani pračku) a pomohl jsem s několika akutními nákupy. Bohužel nejsem schopen paní poskytnout finanční pomoc, aby jí byly obnoveny dodávky energií (ačkoliv i v tomto se pokouším najít mediální crowd/money/sourcingovou cestu), ale snad by bylo možno alespoň požádat o návštěvu terénního sociálního pracovníka, popřípadě vyvázání paní z vyživovací povinnosti jejího příbuzného, který patrně (dle jejího letmého svědectví) podvádí sociální odbor i finanční úřad, pokud paní vykazuje jako vyživovanou osobu, pobírá na její opatrování sociální příspěvek a uplatňuje úlevy na daních přesto, že ji ponechává v nedůstojných a zdraví a život ohrožujících podmínkách bez potřebné pomoci.

Hezký den
Jindřich Fibiger

* * *

Jinřich Fibiger píše dále:

Jestli já jsem něco nepřekazil,
když jsem z čiré neomalenosti
tu nepohodlnou stařenu
nenechal prostě tak chcípnout:

Majitelka domu: "Ale prosím vás! Jak se o ni synové nestarají?! Ta paní si hnusně vymejšlí: Vždyť jí oba synové umřeli!" (Inu, není nad empatický vhled do situace - pozn. JF) "Ale řekněte sociálce, že ta paní už dluží za tři měsíce nájem a že tam bydlí z naší dobré vůle a že nemá smlouvu! Vidíte to, pane Fibiger? A takové lidi my platíme z našich daní!" (74 let, diabetička s nekrózou obou nohou a oboustranným bypassem srdce bez elektřiny, vytápění, ohřevu jídla a teplé vody - pozn. JF.) "A jestli ji odvezou, tak dohlédněte, aby ji odvezli se všemi věcmi!!!"

Mám teď já chuť to uzavřít před Vánoci tak ňák s konečnou platností, protože se mi v takovém Světě chce čím dál méně žít...

0
Vytisknout
11318

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014