Příměří... Jaké příměří?

23. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Není pochyb o tom, že od pádu města Debalceve na východní Ukrajině se tam přesunuje množství mužů a vojenského materiálu, píše Alex Thomson z Channel Four News.

Při odjezdu z města Debalceve jsme nafilmovali konvoj nejméně 15 raketometů Grad, které se přesunovaly od frontové linie směrem na východ, k Rusku.

Jenže je otázka, kam vlastně směřují. Protože během nynějšího "příměří" se nebojovalo jen v Debalceve. Hluk odpalovaných raket Grad a dělostřeleckých granátů na předměstí Doněcku během týdne "příměří" nikdy neustal.

Vzbouřenci také dál provádějí ofenzívu směrem na sever od zničeného doněckého letiště k městu Pesky.

Slyšel jsem dělostřeleckou palbu na východ od města Mariupol na jihu Ukrajiny a přišly také zprávy, že se bojuje kolem města Horlivka severně od Doněcku.

Takže nejméně ve třech zónách žádné příměří dodržováno vůbec nebylo. Samozřejmě, Německu, Francii a Rusku se hodí předstírat, že příměří vlastně jakž takž funguje.

I v neděli je slyšet dělostřeleckou palbu východně od Mariupolu a na polích jsou stopy po tancích jedoucích směrem na západ.

Ukrajina v neděli znovu obvinila Rusko, že přes hranici na její území vyslal konvoj obrněných vozidel a vojenský vlak dopravující tanky.

V Mariupolu, kde žije půl milionu obyvatel, se mnoho lidí obává, že se velmi brzo město stane terčem vážných útoků.

Mluvil jsem tu na Ukrajině s mnoha ruskými vojáky. Říkají mi, že jsou z Ruska, mluví rusky, používají ruské zbraně s ruským výcvikem a ruskou taktikou.

Z taktických důvodů dochází k výměně válečných zajatců. Vypadá to dobře, naznačuje to, že obě strany to myslí vážně s minským "příměřím", ale ve skutečnosti jde o něco jiného.

Váleční zajatci jsou nákladný problém. Vyžadují množství dozorců právě v době, kdy vzbouřenci chtějí dobýt další území a mají motivaci a možnosti to udělat.

Za celou dobu mého pobytu na východní Ukrajině dělostřelecká palba nikdy neustala.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11130

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2015