Evropská komise chce vytvořit centra pro přijímání imigrantů přímo v jejich domovských zemích

5. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Evropská exekutiva plánuje vytvoření přijímacích středisek pro imigranty poprvé mimo území samotné Evropské unie. Cílem má být zastavit pokusy statisíců lidí dostat se do Evropy přes Středozemní moře. Evropská komise oznámila, že v současnosti rychle zpracovává strategický dokument o imigraci.

Brusel chce, aby úřady EU a velvyslanectví v domovských zemích přistěhovalců zpracovávaly jejich žádosti o azyl a status uprchlíka dříve, než dospějí do Evropy.

Tuto novou politickou strategii silně podporuje Itálie, která čelí příchodu imigrantů přes nesmírně nebezpečné Středozemní moře. Z 270 000 imigrantů, kteří přišli loni do Evropy jich 220 000 přišlo přes Středozemní moře.

Více než 3500 osob se při pokusu překročit Středozemní moře utopilo.

Strategii podporují nyní také Francie a Německo. Odborníci na imigraci argumentují, že čísla přistěhovalců jsou často daleko méně dramatická, než jak o nich hovoří politici, a že 84 procent lidí násilím vyhnaných z domovů jsou ve třetím světě.

Avšak některé země Evropské unie se staví s odporem k představě, že by břemeno sdílení uprchlíků mělo být převzato evropskými zeměmi rovnoměrně. Z 28 členských zemí EU je v 18 z nich velmi málo přistěhovalců a tyto země tu situaci nechtějí změnit.

Dalším problémem je, že neexistuje jednotná evropská imigrační politika. Vlády jednotlivých států si úzkostlivě střeží vlastní imigrační politiku. Proti společné evropské imigrační politice vystupuje především Británie a Dánsko. Minulý týden charakterizoval maďarský premiér Viktor Orbán multikulturalismus v EU jako "falešnou představu".

"Maďar je svou podstatou politicky nekorektní. Totiž, nepřišel o zdravý rozum," řekl Orbán. "Nechce, aby do jeho země proudily davy lidí z jiných kultur, kteří nejsou schopni se přizpůsobit a jsou hrozbou veřejné bezpečnosti, jeho zaměstnání a jeho živobytí."

Od začátku roku odešlo z Kosova nejméně 20 000 přistěhovalců, kteří skončili v Německu, poté, co ze Srbska přešli do Maďarska v EU. Orbán se vyjádřil, že příliv lidí z Kosova riskuje, že se Maďarsko promění v "jeden velký uprchlický tábor". Minulý měsíc přicházelo do Německa každý den 1400 Kosovců.

Podle předpisů EU mají být imigranti registrováni a žádat o azyl v první zemi EU, do níž vstoupí, avšak Berlín odmítá posílat Kosovce zpět do Maďarska, protože tam jsou pro ně zoufale špatné podmínky.

Má-li systém fungovat, bude muset být dohodnut v EU systém "sdílení břemena" uprchlíků a jejich přijímání do 28 členských zemí. EU by také musela uzavřít bilaterální dohody s vládami zemí, v nichž budou nová centra pro zpracovávání žádostí uprchlíků o azyl v EU.

Pokus o změnu evropské politiky vůči imigrantům přišel po tragedii v Lampeduse, k níž došlo před půldruhým rokem, kdy se tam nedaleko utopilo 366 osob. Brusel chtěl zavést záchranné hlídky po celém Středozemním moři, avšak ve skutečnosti Itále zrušila své relativně úspěšné hlídky v programu Mare nostrum a ty byly nahrazeny omezenou operací Evropské unie jméněm Triton, která nehlídkuje dále než jen 50 km od italských břehů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6139

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2015