Lidskoprávní organizace: Irácká ofenzíva ohrožuje civilisty

4. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Organizace zabývající se ochranou lidských práv varují, že masivní vojenská operace iráckých vládních sil ve směru na Tikrít představuje velké riziko pro civilisty.

Od pondělka asi 30 000 příslušníků iráckých bezpečnostních sil, dobrovolnických útvarů, milicí a sunnitských kmenových oddílů provádí dosud největší operaci proti džihádistům "islámského státu".

Někteří z lídrů a bojovníků označili operaci za příležitost pomstít masakr stovek většinou šíitských rekrutů irácké armády z nedaleké základny Speicher, k němuž došlo v červnu 2014.

"Šíitské polovojenské milice často provádějí represálie, sektářské útoky proti sunnitským civilistům, kteří se na nepřátelských aktivitách nepodílejí," říká krizová poradkyně Amnesty International Donatella Rovera. "Jsem znepokojeni možným opakováním a zesilováním takových útoků za probíhající operace," sdělila AFP.

V závěru předchozí velké operace, která vyhnala IS z provincie Dijála, šíitští bojovníci údajně popravili nejméně 70 sunnitských vesničanů.

Premiér Hajdar al-Adádí, který nařídil vyšetřování masakrů, prohlásil při oznámení tikrítské operace, že se obyvatelé mají postavit proti IS, jenž město kontroluje od června 2014. V parlamentním projevu také řekl, že "v této bitvě není neutrální strana" a fakticky tvrdil, že kdo volí neutralitu, staví se na stranu IS.

"Abádího tvrzení, že neexistuje neutralita, je znepokojující," říká Joe Stork, zástupce ředitele pro Blízký východ a Severní Afriku organizace Human Rights Watch.

"Každá osoba, která se přímo nepodílí na nepřátelství, musí být považována za civilistu a chráněna proti úmyslným nebo nerozlišujícím útokům," řekl Stork AFP.

"Civilisté byli ponecháni bez ochrany sil irácké vlády, když IS vloni obsadil města a vesnice," připomíná Rovera kolaps ozbrojených sil, když džihádisté obsadili takřka třetinu země.

"Nesmějí být penalizováni za selhání a nepřiměřenost ozbrojených sil, které byly až dosud neschopny nebo neochotny je chránit," dodává Rovera.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7321

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2015