Islamistická hrozba Rusku

1. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Z Ruska pochází více bojovníků "islámského státu" než z kterékoliv jiné země mimo Blízký východ a Severní Afriku. Co se s nimi ale stane, až se vrátí?

Lednové útoky v Paříži ukázaly, že je velký omyl podceňovat džihádisty vracející se z válek v Sýrii a Iráku. Ale ze Západní Evropy rozhodně nepřichází nejvíce zahraničních džihádistů. V tomto směru vede Rusko.

Na straně "islámského státu" v Sýrii a Iráku se počet ruských bojovníků za poslední rok zhruba zdvojnásobil a nyní podle FSB dosahuje 1 500 - 1 700. Podle ruských i západních zdrojů se vloni útoku v irácké provincii Anbár účastnila asi tisícovka rusky hovořících džihádistů a operaci velel bojovník známý jako Čečenec Omar.

Nejvíce evropských džihádistů pochází z Francie. Asi 900 jich absolvovalo výcvik v Sýrii a v roce 2014 jich zde působilo zhruba 300.

Džihádistická uskupení vytupňovala náborové aktivity na Severním Kavkaze včetně Čečenska a Dagestánu. Lídři místních povstalců se přidali k "islámskému státu" a vyzývají příznivce, aby odcházeli do Sýrie. Poskytují také návod, jak se dostat z Ruska a jak přejít z Turecka do Sýrie. Dokonce existuje web, který rekrutuje muslimské nevěsty pro džihádisty.

Džihádisté tedy opouštějí Rusko, kde je pro ně těžké pokračovat v boji - ale co se s nimi děje, když se vracejí? Tarchan Batirašvili alias Čečenec Omar již slíbil, že se vrátí a Rusku se pomstí. Vyrostl v Gruzii v rámci místní čečenské diaspory.

"Situace je pro Putina časovanou bombou," říká Gordon Hahn, kalifornský analytik společnosti Geostrategic Forecasting. Jak se počty ruských džihádistů navyšují, mnohem větší počet bojovníků získává výcvik i finance.

Joanna Paraszczuková z Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda tvrdí, že Kreml může záměrně nadhodnocovat riziko džihádistů jako záminku k novým čistkám na Severním Kavkaze, což by věci mohlo ještě zhoršit, protože to opět podporuje nábor nových teroristů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9511

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015