Edward Snowden se vyhnul otázce, zda četl všechny dokumenty, které zveřejnil

6. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

V rozhovoru s komikem Johnem Oliverem pro televizi HBO se v neděli americký whistleblower Edward Snowden vyhnul odpovědi na otázku, zda četl všechny tajné dokumenty, které zveřejnil. Když se Snowdena Oliver zeptal: "Kolik z těch dokumentů jste vlastně přečetl?"

Snowden reagoval: "Zhodnotil jsem všechny dokumenty, které jsou v archivu." Na další otázku dodal, "No, já dobře rozumím tomu, co jsem zveřejnil," a dodal: "Uznávám možné obavy", zda měl dostatečné informace o tom, jaké podrobnosti byly obsaženy v jím zveřejněných dokumentech anebo o odborných schopnostech novinářů utajit určité klíčové detaily.

Oliver poukázal na to, že nekompetentní editace dokumentu, který vydal deník New York Times, prozradilo výzvědnou činnost proti al Kajdě.

"To je problém," odpověděl Snowden.

"Ne, to je prů.er," řekl Oliver a donutil Snowdena, aby s tím souhlasil.

"Je to prů.er," odpověděl Snowden. "Takové věci se při novinářské práci stávají. Musíme přijmout, že při novinářské práci bude docházet k chybám. To je základní princip svobody."

"Ale vy za to musíte přiznat vinu," reagoval Oliver. "Zveřejňujete dokumenty obsahující informace, o nichž víte, že by někoho mohly ohrozit. Hovoříme ani ne o pokrytectví, ale o nekompetentnosti."

Snowden během rozhovoru pomalu přiznal, že jeho činy byly nebezpečné, bez ohledu na jeho úmysly či profesní znalosti. "Avšak pokud jste svobodný, nikdy nemůžete existovat bez určité míry rizika," tvrdil Snowden. "Riziku se vyhnete jen, když jste ve vězení."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8647

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2015