Rusové přecházejí na levné zboží

3. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Na rozdíl od krize v letech 2008-2009 bude ta současná v Rusku bolestnější a zasáhne především nízkopříjmové skupiny. K tomuto závěru dospěli experti Vyšší školy ekonomické v Moskvě. Srovnávali poslední krize z hlediska snížení spotřebitelské poptávky.

Nehledě na činnost a vyjádření vládních představitelů o stabilizaci se situace výrazně nelepší. Kurs rublu k dolaru posílil o 15% a klesla inflace, ale se současně hlavní rizika nacházejí mimo kontrolu ruských orgánů. Jde především o situaci na trhu s ropou a zahraniční politiku.

Možnosti zlepšení jsou podle ekonomů omezené. Obyvatelstvo snižuje spotřebu, klesají objednávky, stavebnictví a průmyslová výroba. Trvá také pokles investic.

Spotřeba obyvatelstva se v lednu meziročně snížila o 4,5%, ale v únoru o 8%. Propad poptávky je vyšší než během krize z let 2008-2009.

Celoroční propad reálných příjmů obyvatelstva se odehrál poprvé za 15 let, naposledy došlo k podobným událostem v letech 1998-1999. V prvním kvartále se příjmy meziročně propadly o 9 %. Při průzkumu až 40 % spotřebitelů uvedlo, že během šesti měsíců neprovedli v rodině žádný větší nákup. Lidé se snaží nakupovat oděvy a obuv, ale jestliže v roce 2014 takový nákup provedlo 45 % rodin, letos to je pouhých 17 % a podle analýz mnozí nakupují pouze opravdu levné zboží. A více než polovina rtespondentů odpověděla, že neplánuje v příštím roce podstatnější nákupy.

Velký růst inflace je jednou z hlavních příčin toho, proč hlavní obětí krize budou nízkopříjmové skupiny. Ty utratí podstatnou část příjmů za nejzákladnější životní potřeby a už jim nezbyly žádné rezervy, přičemž perspektiva růstu příjmů prakticky neexistuje.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10093

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2015