International Crisis Group: Roste riziko obnovení bojů na Ukrajině s převahou (pro)ruské strany

3. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

KD│ Mezinárodní thinktank International Crisis Group vydal zprávu nazvanou "The Ukraine Crisis: Risks of Renewed Military Conflict after Minsk II" (Ukrajinská krize: Rizika obnoveného vojenského konfliktu po Minsku II). Dokument uvádí, na rozdíl od mnoha "jestřábích" amerických zpráv, že kromě nepoměru ve výzbroji obou stran hraje velmi významnou roli nekompetence ukrajinského velení politicky přikrytá prezidentem Porošenkem, která v konečném důsledku vyvolává i problémy s morálkou jednotek.

Příměří uzavřené v Minsku je obecně označováno za formálně dodržované, což se odvozuje od snížení bojových ztrát, avšak dohody o stažení těžké výzbroje a kontrole hranic ve skutečnosti nefungují. Ruská podpora "separatistů" trvá a výcvik jejich jednotek přináší ovoce. Tyto původně nepravidelné síly čelí řadě problémů, zejména malé základně pro rekrutaci, nedostatku zkušených důstojníků a frakčním sporům sahajícím až po vzájemné boje. Problémy způsobuje i organizovaný zločin a některé jednotky jsou stále realtivně nezávislé na centrálním velení. Údajné státy, za něž tyto síly bojují, mají minimum politických a administrativních struktur a prakticky žádné ekonomické zdroje. S podstatnou a podle všeho rostoucí ruskou pomocí se však postupně mění ve funkční armádu.

To že Rusko nepředalo Ukrajině kontrolu nad hranicí indikuje, že stále počítá s možností nové vojenské operace. Možná separatistická ofenzíva s cílem obsadit celou Doněckou oblast by bez přímé ruské vojenské pomoci nemohla uspět, a neuspěla by také bez zřejmě podstatné účasti ruských pravidelných jednotek.

Jednou z hlavních ukrajinských nevýhod je "krize velení", protože ukrajinské jednotky jsou odhodlané, ale špatně vedené. Existuje u nich masivní propast mezi bojovými jednotkami a vyššími veliteli, což se velmi jasně projevilo například při únorovém útoku Rusů na Debalceve, při němž mnozí velitelé nechápali, co se děje, a někteří své jendotky ponechali svému osudu. Původně se uvádělo, že v Debalceve je opevněno více než 6 000 vojáků, ačkoliv Porošenko později hovořil jen o 2 000.

Jeden z vojenských poradců se dokonce vyjádřil, že "75 % vojenských problémů spočívá ve vyšším velení". Bylo by v zájmu prezidenta Porošenka nespolehlivé důstojníky včas vyměnit, než se krize dále prohloubí.

Zpráva v závěru zdůrazňuje, že hrozba Kyjevu je vážná a narůstá kvůli prohlubující se ruské podpoře protivníka dobře zdokumentované pozorovateli zaznamenávajícími po podpisu Minsku II přítomnost sofistikovanějších zbraní.

"Existuje reálné riziko, že Rusko v příštích měsících opět otestuje svou vojenskou a politickou odolnost. Tentokrát může separatistická ofenzíva zahrnovat podstatný podíl ruských jednotek, materiálu a především řízení a velní - v podstatě společnou operaci," uzavírá zpráva.

Zpráva The Ukraine Crisis: Risks of Renewed Military Conflict after Minsk II v angličtině (pdf): ZDE

0
Vytisknout
7279

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2015