OSN: V Eritreji "Vládne strach, ne zákon"

8. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Každý měsíc se pokusí překročit Středozemní moře přibližně 5 000 Eritrejců, kteří tvoří druhou největší skupinu migrantů do Evropy, hned po Syřanech. Jejich vláda se mohla dopustit zločinů proti lidskosti, včetně politiky střílení uprchlíků na hranici, tvrdí vyšetřovatelé OSN.

"Není to zákon, co vládne Eritrejcům, - ale strach," říká zpráva dokumentující mimosoudní popravy, sexuální otroctví a nucenou práci v extrémně militarizované zemi, jejímž hlavním spojencem je Čína.

Situace přiměla stovky tisíc lidí uprchnout ze země. Eritrejské úřady se přitom odmítly podílet na vyšetřování OSN.

V minulosti popřela, že by se dopouštěla porušování lidských práv, a tvrdí, že ti kdo odcházejí ze země jsou ekonomičtí migranti.

Prezident Isaias Afewerki vládne východoafrické zemi 22 let a nikdy od roku 1993, kdy došlo k získání nezávislosti na Etiopii, zde neproběhly volby.

Politika povinné vojenské služby všech občanů od 18 let proměněná v nucenou minimálně placenou práci je jedním z hlavních důvodů, proč lidéí odcházejí.

Podle OSN mnozí branci zůstávají v armádě natrvalo, dostávají minimální služné a vykonávají nucenou práci coby formu trestu.

Na hranicích je uplatňována politika střílení uprchlíků, kterou vláda oznámila v roce 2004, aby zabránila Eritrejcům v odchodu ze země. Podle zprávy OSN nelze říci, že by tato politika byla "oficiálně zrušena".

Navzdory několika očitým svědectvím a vládním prohlášením která tvrdí, že tato politika již není uplatňována, svědci, kteří se letos pokoušeli překročit hranice, sdělili komisi, že po jich vojáci stříleli.

Roční vyšetřování komise OSN obviňuje Eritreu z provozování rozsáhlé špionážní sítě a sítě věznic, kde jsou lidé léta drženi bez soudu, včetně dětí.

Sousedé a rodinní příslušníci jsou často najímáni ke vzájemnému špehování, tvrdí zpráva.

Zpráva, která bude předložena Radě OSN pro lidská práva 23. června, tvrdí, že jménem vlády v Eritreji dochází k "systematickému a vážnému porušování lidských práv".

Přes 60 % Eritrejců se hlásí ke křesťanství a většina ostatních k islámu.

ZDE

0
Vytisknout
8818

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2015