Amnesty International ostře kritizuje světové politiky za "ostudné selhání" ohledně uprchlické krize

15. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Sžíravá analýza AI konstatuje, že světoví politikové jsou vinni naprostým zanedbáním problému, zatímco miliony lidí čelí hrůzám "v nejhorší uprchlické krizi naší doby"

Miliony uprchlíků byly odsouzeny k životu v zoufalství kvůli nejhorší uprchlické krizi od druhé světové války, konstatuje organizace Amnesty International v ostře kritické analýze, která obviňuje světové politiky, že zavinili smrti tisíců civilistů, prchajících před válkami na Blízkém východě a v Africe.

"Jsme svědky nejhorší uprchlické krize naší doby, kdy se miliony žen, mužů a dětí zoufale snaží přežít uprostřed brutálních válek, sítí pašeráků lidí a vlád, kteří prosazují jen své sobecké politické zájmy namísto toho, aby projevily základní lidský soucit," uvedl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International, ve své prohlášení.

"Uprchlická krize je zásadním problémem jednadvacátého století, avšak reakcí mezinárodního společenství je ostudné selhání."

Analýza, s titulem "Globální uprchlická krize: Spiknutí zanedbávat" se zaměřuje především na syrskou krizi.

U vysokého komisařství OSN pro uprchlíky se registrovaly asi 4 miliony lidí vyhnaných ze Sýrie. Břemeno uprchlíků padá téměř výlučně na bedra sousedních států, které se starají o 95 procent těchto uprchlíků. V Libanonu je každý pátý občan uprchlík ze Sýrie.

Infrastruktura v Libanonu je naprosto přetížená, a tak Libanon omezuje příliv dalších uprchlíků, což vedlo k poklesu počtu příchozích o 80 procent, navzdory tomu, že kruté vraždění v Sýrii pokračuje.

Analýza AI poukazuje na to, že země, které se starají o uprchlíky ze Sýrie "neobdržely skoro žádnou mezinárodní podporu". V Turecku použily pohraniční stráže o víkendu vodní děla proti uprchlíkům, prchajícím před boji mezi Islámským státem a kurdskými extremisty.

Amnesty International kritizuje mezinárodní společenství za to, že stejným způsobem ignoruje obrovskou uprchlickou krizi v subsaharské Africe, kde jsou asi tři miliony uprchlíků, včetně statisíců lidí, kteří prchají před válkami v Nigérii, v Jižním Súdánu, ve Středoafrické republice a v Burundi.

Ve Středozemí žádá Amnesty International, aby se státy v Evropě začaly podílet o břemeno přijímání uprchlíků. Dodává, že zrušení italské záchranné operace Mare nostrum vedlo k vzrůstu počtu lidí, kteří se ve Středozemním moři utopili.

V roce 2014 se utopilo při pokusech přeplavit se do Evropy asi 3500 lidí, letos 1865. Většinou jsou to uprchlíci ze Sýrie, vyhnaní krutou válkou.

"Evropské vlády je zahánějí zpět do moře namísto toho, aby je přijaly," řekl Shetty. "Svět se k nejzranitelnějším lidem obrací zády."

V jihovýchodní Asii zahynulo na moři 300 uprchlíků hladověním, dehydtratací a terorem od posádek člunů poté, co Indonésie, Malajsko a Thajsko původně odmítaly lodě s uprchlíky přijmout. Amnesty International ostře kritizuje Austrálii za "obvzlášť tvrdé a ponižující podmínky", v nichž jsou žadatelé o azyl drženi po příjezdu do země.

Amnesty International odhaduje, že počet uprchlíků na světě dosáhl více než 50 milionů osob, což je největší krize od ukončení druhé světové války.

Organizace apeluje na státy, aby přijaly v následujících pěti letech 1,5 milionu uprchlíků, daly prioritu zachraňování životů vyhnaných lidí, vytvořily fond pro uprchlíky, uspořádaly globální vrcholnou schůzku pro řešení tohoto problému a aby ratifikovaly konvenci OSN o uprchlících.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6958

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2015