Jak se "bojuje proti fašistické juntě"

17. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Reportér ruské Novoj gazety Pavel Kanygin v pondělí zpracoval reportáž o protestní demonstraci v Doněcku ZDE. Některým obyvatelům se totiž nelíbí, když "separatisté" umístí svou artilérii kousek od jejich obytných domů a odsud ostřelují pozice ukrajinské armády. Pokud prokyjevské kontrabaterie odpoví, často zasáhnou domy a "separatisté" to využijí ve své propagandě. Obyvatelé však kupodivu dávají před propagandou přednost střeše nad hlavou.

Včera Kanygina zatkly orgány "Doněcké lidové republiky" ZDE. Kvůli vlastnictví vizitky ukrajinského novináře byl obviněn, že pracoval pro ukrajinské noviny místo ruských, a dále z užívání drog. Poté, co se redakce obrátila na ruské státní orgány, byl zmlácený novinář, jemuž před nosem mávali pistolí, deportován za ruskou hranici ZDE. Redakce provede tři nezávislé krevní testy, aby vyvrátila tvrzení, že Kanygin pracoval pod vlivem drog.

Novinář, který byl již jednou na území donbaských "republik" unesen ZDE, má smůlu, že jeho reportáž narušila narativ ruské propagandy. Podle ní přece stateční bojovníci "opolčeneckých" jednotek hrdinsky brání neozbrojené civilisty před řáděním kyjevské fašistické junty. Stovky civilistů stěžujících si na to, že si je ozbrojenci ve vlastním dobrodružném podniku vzali za živé štíty, do takového příběhu rozhodně nepatří.

0
Vytisknout
8962

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015