MMF varuje, že Řecko naléhavě potřebuje osvobodit od dluhů

15. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Prozrazená analýza MMF ohledně udržitelnosti poměrů v Řecku varuje, že v nadcházejících dvou letech se zadluženost Řecka zvýší na 200 procent HDP.

Mezinárodní měnový fond varoval, že Řecko bude potřebovat daleko velkomyslnější osvobození od dluhů, než co jeho věřitelé nyní nabízejí. Z analýzy MMF, kterou získala tisková kancelář Reuters, vyplývá, že státní dluh Řecka dosáhne do dvou let 200 procent HDP a hrozí riziko, že konkrétní situace bude ještě horší.

Zpráva MMF je velmi skeptická, že by Řecko dokázalo splnit ultrapřísné podmínky, které mu vnutili jeho evropští věřitelé, a navrhuje, že by splácení řeckých dluhů mělo být odloženo o 30 let.

MMF varuje, že za nynějších podmínek se nemůže podílet na záchranném balíku pro Řecko a líčí daleko drastičtější situaci, než jakou obsahuje dokument z nedělního jednání v Bruselu

"Dramatické zhoršení možnosti splácet dluh dokazuje, že je nezbytně nutné poskytnout Řecku svobod od zadluženosti, a to v měřítku, které musí být daleko rozsáhlejší než to, o čem se dosud uvažovalo a co navrhuje ESM," konstatuje MMF ve zmínce o fondu Evropského stabilizačního mechanismu, který má být použit pro záchranný balíček pro Řecko.

MMF vydalo svou poslední analýzu před čtrnácti dny, avšak jeho nová analýza se zaměřuje na nynější situaci, poté, co výběr peněz z bank byl omezen na 60 euro denně a podniky nemají přístup k pracovnímu kapitálu.

Uzavření bank a zavedení kapitálového omezení "vyvolalo obrovské škody v bankovním systému a v ekonomice, což dále vážně zhoršilo možnost Řecka splácet svůj dluh," praví se v nové analýze MMF.

Před čtrnácti dny MMF odhadoval, že řecká zadluženost bude kulminovat ve výši 177 procent HDP a do roku 2022 poklesne na 142 procent HDP. Nyní MMF varuje, že zadluženost Řecka bude v roce 2022 stále ještě 170 procent HDP poté, co kulminovala na úrovni 200 procent.

MMF systematicky požaduje naléhavé odepsání řeckých dluhů, avšak to odmítají evropští ministři financí, kteří nechtějí, aby to museli hradit jejich daňoví poplatníci.

Tsipras také trval na tom, že součástí balíčku pro Řecko musí být odepsání dluhů, avšak šéfové eurozóny v pondělí jen uvedli, že taková opatření mohou být provedena pouze poté, až Řecko plně realizuje "reformy", které požadují jeho věřitelé.

V prozrazené zprávě MMF varuje, že dluh Řecka bude nesplatitelný po dlouhá desetiletí a že potřeba financování Řecka stoupne a bude vyšší než 15 procent HDP.

MMF dodává, že pokud evropští věřitelé nebudou souhlasit s prodlouženým odkladem splácení řeckých dluhů, budou muset buď každoročně Řecko financovat, anebo budou muset velkou část řeckých dluhů prostě zrušit.

Pokud MMF nebude mít důkazy, že řecké dluhy jsou splatitelné, jeho vlastní předpisy mu zakazují poskytnout Řecku další záchranný balíček.

Evropská komise varování z MMF bagatelizovala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10471

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015