Krize v Calais:

"Jestli mě pošlete domů, zabijete mě. Lepší je, když umřu tady."

30. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Lékaři nestačí ošetřovat vysoké počty zraněných uprchlíků. Mezinárodní organizace Médecins du Monde, Lékaři světa, která má víceméně trvalou základnu v uprchlickém táboře v Calais, varuje, že počet osob, které potřebují naléhavou zdravotnickou péči, v posledních dnech radikálně vzrostl

Zdravotníci v Calais varují, že nejsou schopni ošetřit stále větší počty vážně zraněných uprchlíků, kteří podnikají stále riskantnější kroky ve snaze dostat se do Británie.

Od začátku června zemřelo 9 uprchlíků při pokusu dostat se do Británie. Posledním z nich byl v úterý Súdánec. Dva další Súdánci kolem třiceti let leží v nemocnici poté, co je v pondělí srazil vysokorychlostní vlak.

Lékařskou pomoc nyní každodenně potřebuje až 90 uprchlíků. Ke zraněním dochází při opakovaných pokusech dostat se do kamionů a do vlaků. V táboře Džungle jsou ranění vidět na každém kroku.

Chloe Lorieux z organizace Médecins de Monde ostře kritizovala britské i francouzské politiky za jejich výroky ohledně uprchlíků. "Politikové zjevně netuší, co se děje. Tihle lidé jsou z Darfuru, z Eritreji, z Afghánistánu. Prchají před válkou a diktaturou."

Někteří uprchlíci v táboře se pokusili zažádat o azyl ve Francii, ale musejí čekat na první pohovor až půl roku, bez práva na potraviny či přístřeší.

Shahnawez, Pákistánec v Calais, uvedl, že ho uvěznil Taliban za to, že pracoval pro americkou nevládní organizaci. Trvalo mu tři roky a musel vydat 8000 dolarů, než se dostal do Calais, a doufal v lepší život v Británii.

"Mnoho lidí tady v tomto uprchlickém táboře mluví anglicky. Zastávají názor, že je Británie bezpečnou zemí a je tam více spravedlnosti a příležitostí. Proto tam chtějí jít."

Mesti, třicetiletá eritrejská křesťanka, která odešla ze své země kvůli pronásledování, vysvětlila, že do tábora v Calais přicestovala teprve předchozího večera a že se bojí snažit se vylézt na kamion či vlak.

"Když jsem sem dorazila, chtělo se mi plakat," řekla a ukázala na provizorní stany, poslepované igelitovými pytlíky. "Ale jestli mě pošlete domů, zabijete mě. Lepší je, když umřu tady."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8296

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2015