Martin Konvička se opět projevil jako otevřený nacista

12. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Docela mne překvapilo, že některá mainstreamová média, jako je Respekt nebo internetová televize DVTV, poskytují nemalý prostor otevřenému nacistovi, jakým je lídr silně rasistického a xenofobního hnutí Blok proti islámu Martin Konvička, jež má politické ambice. Mám za to, že podobní jedinci by měli být izolováni na mediálním okraji jako obskurní a extrémistické figurky, byť nejsem zastáncem toho, aby je sdělovací prostředky ignorovaly úplně. To by jim jistě mohlo nasadit gloriolu mučedníků a řady IVČRN a Bloku proti islámu by mohly o to více nabobtnávat stejně nebezpečnými frustráty, jako je sám Konvička. Známý entomolog a rasistický štváč vystoupil v pořadu DVTV, kde jej celkem udatně griloval moderátor Martin Veselovský, byť proti němu mohl vystupovat daleko ostřeji a s větší argumentační municí. Materiálů je k dispozici dost.

Přišlo mi, že i z otázek a postřehů Martina Veselovského vyplynulo, že máme co do činění s otevřeným nacistou, který má politické ambice, což vnímám ve vyhrocené a nenávistné atmosféře vůči muslimům a uprchlíkům v České republice jako krajně nebezpečné. Přestože se konvičkovci distancují od dalšího otevřeného nacisty – Adama B. Bartoše, nevidím mezi nimi zásadní rozdíl, snad jen to, že Bartošova neonacistická partaj nemá nejmenší šanci v parlamentních volbách uspět. Oproti tomu Blok proti islámu má k dispozici potenciální elektorát skládající se z petentů Konvičkovy petice, jichž je nyní 180 000, a ambice spojit se s dalšími xenofobními hnutími, jako jsou Úsvit a Svobodní.

Moderátor Veselovský Konvičku konfrontoval s několika skutečně nechutnými perlami, které šéf IVČRN a Bloku proti islámu prezentoval na Facebooku. Ten se ošíval, že za několik let veřejného působení pronesl asi 50 000 „různých replik“ s tím, že Facebook je přece jenom pouhá „hospoda“. Své ohavné výroky o zbavování občanských práv lidí sympatizujících s islámem, militarizaci společnosti, zřizování koncentračních táborů (Konvička v interview přímo uvedl: „Abych nemusel zavádět koncentráky, musíme se zbavit islámského nebezpečí legalistickými prostředky.“), o plynování vztekliny, namletí muslimů do masokostní moučky, deislamizaci společnosti („V záloze je toho spousta“, říká k tomu Konvička) atd. - trapným způsobem bagatelizoval. Docent působící na Jihočeské univerzitě by ovšem měl vědět, že jeho výroky na Facebooku coby veřejně činné osoby mají svou platnost. Je také pozoruhodné, že Jihočeská univerzita riskuje svou mezinárodní pověst tím, že nechává Konvičku mezi svými zaměstnanci, pozn. JČ

Veselovský opakovaně uvedl, že tyto „argumentační“ výboje připomínají nacistickou rétoriku o plynování židů za druhé světové války. To samozřejmě Konvička odmítl s tím, že přece čelíme islamistickému nebezpečí, dále se zaklínal Islámským státem apod.

Myslím, že každému soudnému člověku při zhlédnutí tohoto interview ZDE musela z lídra Bloku proti islámu, či přímo malého českého führera s napoleonským komplexem, naskakovat husí kůže a zvedat se žaludek, neboť je zhruba jasné, co by mohlo následovat, kdyby se tento jedinec - nedej bože - dostal na nějaký významný politický post.

0
Vytisknout
13088

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015