51 mrtvých lidí nalezeno na lodi severně od Libye

27. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Švédský záchranný tým lodi Poseidon našel v podpalubí dřevěné lodi severně od břehů Libye 51 mrtvých těl lidí, kteří patřili mezi uprchlíky snažící se dostat do Evropy. Švédským záchranářům se podařilo zachránit dalších 439 pasažérů lodi, když před tím zachránili 130 lidí z jiného plavidla ve Středozemním moři. Informaci přinesl deník NY Times. Podle Guardianu zemřeli lidé v podpalubí otravou ze zplodin lodního motoru. Byl to obdobný případ, jako když bylo usmrceno 40 uprchlíků v podpalubí jiné lodi dne 15. srpna.

Italská pobřežní ostraha podala zprávu o tělech tří mrtvých žen, která byla nalezena na dalším plavidle, jakožto o dalších tělech zemřelých nalezených během deseti záchranných operacích, které započaly ve středu. Vedle toho však italské týmy zachránily na 3 000 lidí z pašeráckých lodí, které využily klidného moře k plavbě.

Jak píše deník NY Times, desetitisíce lidí musejí vzorovat obtížné cestě přes Středozemní moře, aby unikli válce a chudobě Středního východu, Afriky a Asie a požádali v Evropě o azyl. Libyjským pašerákům musejí zaplatit přes 1 000 EUR za to, aby byli namačkáni na přeplněné a k plavbě nezpůsobilé lodi.

Podle Agentury pro uprchlíky při OSN zemřelo letos na této cestě více než 2 400 lidí, 110 000 lidí bylo zachráněno a převezeno do italských jižních přístavů.

Podrobnosti v angličtiněZDE a ZDE

0
Vytisknout
6468

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2015