Estonsko plánuje plot na hranici s Ruskem

28. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Estonsko oznámilo, že chce své východní hranice s Ruskou federací vybavit plotem. Bývalá sovětská republika tvrdí, že projekt v hodnotě mnoha milionů eur bude bránit vnější hranice EU.

Estonsko hodlá postavit plot na 110 km hranici s Ruskem. Oznámil to mluvčí ministerstva vnitra Toomas Viks - s tím, že o projektu se uvažuje od loňska.

Práce by měly začít v roce 2018 a stát zhruba 71 milionů eur.

Pobaltské státy, Estonsko, Lotyšsko a Litva, prožily pět desetiletí sovětské okupace, která skončila zhroucením SSSR.

Tři malé státy rychle vstoupily do NATO a EU. Napětí ve vztazích s Moskvou přetrvává a vyostřilo se během ukrajinské krize.

Podle estonského ministerstva vnitra bude 2,5 metru vysoký plot vybavený ostnatým drátem na většině hranice s výjimkou několika bažin.

Zpráva přichází v době, kdy Polsko oznámilo, že na jeho území bude skladována americká těžká výzbroj, a to ve dvou nejmenovaných lokalitách. Jde o součást strategie posilování spojenců v rámci NATO v době, kdy jsou vztahy s Ruskem na nejhorší úrovni od konce studené války. Rozmisťování výzbroje má začít v roce 2016.

Půjde o první masivní rozmístění americké těžké výzbroje ve východoevropském státě, který je součástí NATO. Dochází k němu navzdory varování, že Moskva může reagovat způsobem, který vyvolá nové závody ve zbrojení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7924

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2015