Německo a Francie požadují společnou imigrační a bezpečnostní politiku EU

24. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Někteří členové davu v Heidenau skandovali "Heil Hitler!"

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, uvedl, že nevelkomyslné chování jednotlivých států, které odmítly sdílet uprchlíky znamená, že "toto není Evropa, v které bych chtěl žít!"

Německo a Francie zahájí úsilí za vytvoření jednotnější a koordinovanější imigrační a bezpečnostní strategie EU. Zejména Berlín je rozhodnut prosadit nový systém povinných uprchlických kvót po celé Evropské unii navzdory tomu, že politikové EU takový plán uprostřed hašteření odmítli v červnu. Evropská komise také navrhne nový "trvalý systém" nouzového sdílení uprchlíků po celé EU.

Několik zemí EU se vyjádřilo, že uvažují o zrušení schengenské zóny a o znovuzavedení státních pasových kontrol. Berlín také varoval, že zavede vlastní pasové kontroly, pokud nezačnou země EU konečně rozumně jednat a nerozdělí si uprchlíky mezi sebou spravedlivěji.

Květnové návrhy Bruselu na zavedení povinných uprchlických kvót po celé EU v minimální míře, odmítlo tehdy Španělsko a většina postkomunistických zemí východní Evropy. Na červnovém summitu EU se politikové hašteřili o této otázce do půl čtvrté ráno, ale nedohodli se o ničem. Od té doby počet imigrantů přicházejících do Řecka, Itálie a na Balkán dramaticky vzrostl a ve srovnání s rokem 2014 se letos počet uprchlíků zřejmě ztrojnásobí.

Tisíce vyčerpaných uprchlíků přešlo pěšky z Makedonie do Srbska v pondělí na své cestě do EU. Vlna uprchlíků přešla do Makedonie poté, co ta země zrušila svou blokádu hranice s Řeckem. Asi 7000 uprchlíků, včetně mnoha žen s nemluvňaty a malými dětmi, přešlo o víkendu do Srbska. Někteří byli v kolečkových křeslech anebo šli o berlích.

Evropská komise jako garantor schengenského systému v pondělí zdůraznila, že schengenský prostor volného pohybu nelze zrušit a nebude se nic měnit, avšak dodala, že státní úřady mohou provádět kontroly totožnosti na železnici a v problémových oblastech, pokud se to nebude rovnat pohraničním kontrolám.

Evropská azylová a imigrační politika je stále zmatenější a jednotlivé národní vlády jsou naprosto neschopny vypracovat koherentní řešení vážné imigrační krize. Berlín a Brusel proto volají na poplach.

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, uvedl, že nevelkomyslné chování jednotlivých států, které odmítly sdílet uprchlíky znamená, že "toto není Evropa, v které bych chtěl žít!"

Šéfové německé sociální demokracie varovali, že veřejné mínění v Německu se postaví proti EU, pokud EU dopustí, aby Německo přijalo více než třetinu všech žadatelů o azyl v Evropě, zatímco ostatní země, většinou ve východní Evropě, přijímají jen minimum uprchlíků.

V pondělí se rozhodly německé úřady automaticky zpracovávat všechny žádosti o azyl pro Syřany a zrušily své právo deportovat je do první země EU, do níž ti Syřaní vstoupili.

Německá kancléřka Angela Merkelová odsoudila násilné protesty proti uprchlíkům, které o víkendu vypukly ve východním Německu. Obvinila z nich ultrapravicové extrtemisty, kteří šíří "odpornou" nenávist. Více než 30 policisté bylo zraněno při potyčkách v saském městě Heidenau nedaleko Drážďan, poté, co dav několika stovek lidí na ně začal házet rachejtle a lahve. Někteří členové davu skandovali "Heil Hitler!"

Německo bylo svědkem desítek žhářských útoků na ubytovny uprchlíků, avšak násilí v Heidenau v sobotu a v neděli večer bylo dosud bezprecedentní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10540

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2015