Rusové v Sýrii bombardují americké spojence, nikoliv "islámský stát"

1. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Přiložená mapa ze zpravodajského portálu BBC ZDE dokládá, že ruská intervence v Sýrii se podle všech reálných předběžných předpokladů týká oblasti v pobřežním pásu na sever od hlavního města Damašku. O této oblasti toho lze říci vcelku hodně, ale podstatná je nyní jediná věc: Nenacházejí se zde žádné vojensky významné oddíly "islámského státu", proti němuž údajně Moskva vytáhla do boje.

A jak ukazují zprávy ze včerejška ZDE, ruské nálety se také týkají oblastí, kde se nepohybuje ani jeden příslušník "islámského státu". Zato se jedná o nálety na nepříliš početné pozice držené v Sýrii dosud americkými spojenci ZDE.

Podle syrských opozičních zdrojů zasáhly letecké údery především politicky umírněné uskupení s názvem (v anglické transkripci) Tajamu Ala’azza ZDE. Na této skupině není vůbec nic zajímavého z hlediska náboženského extrémismu nebo terorismu. Důležité však je, že jde o skupinu vybavenou řízenými protitankovými střelami TOW ZDE z amerických dodávek. To znamená, že jde o jednu z mála povstaleckých jednotek schopných bojovat s těžkou obrněnou technikou Asadova režimu.

Ruská vyjádření k situaci v Sýrii představují jako obvykle zástěrku pro sledování skutečných zájmů, které se ani v nejmenším nekryjí s cílem porazit "islámský stát". To je zjevné jak z ruských zájmů samotných, tak z dispozic ruských sil v Sýrii, ale i z volby cílů při prvním dni oficiálního nasazení.

Vyjádření českých politiků, kteří vítají ruský vstup do války a rýsují vzdušné zámky velkých mezinárodních koalic proti islamistům či mírových dohod, jsou stejně informovaná, jako obvykle.

Ruské nálety včera během dne zabily až 36 civilistů, hlásí opoziční zdroje ZDE, a těsně před půlnocí byly obnoveny ZDE. Oproti tomu Francie zabila jen 12 dětských vojáků ve službách "islámského státu" ZDE.

Jak vidět, legendární pětka Makarov-Larionov-Krutov-Fetisov-Kasatonov poslala ruský tým hned v prvním zápase turnaje do trojnásobného vedení a během noci se skóre jistě dále zvýší. Hned ráno se dozvíte, kolik tam toho ještě nastříleli.

Neodcházejte od obrazovek, zůstaňte s námi.

0
Vytisknout
9536

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2015