Proč ministr vnitra nepečuje o bezpečnost České republiky?

15. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Zatímco se v ČR přihlásilo v srpnu o azyl celkem 11 osob ZDE nebo během víkendu přes 700 nasazených policistů zadrželo celkem 7 uprchlíků ZDE, v jiných oblastech spadajících do kompetence ministerstva vnitra existuje opravdu pozoruhodná nečinnost.

Pořad Reportéři ČT ZDE (přibližná stopáž příspěvku 19:03 - 30:21 min) informoval podrobně o aktivitách proruského paramilitárního uskupení Českoslovenští vojáci v záloze, které cvičí s ostrými zbraněmi a otevřeně vyhrožuje ozbrojeným útokem na vládu a parlament České republiky.

V pořadu, v němž vystoupili např. brigádní generál Andor Šándor, armádní generál Jiří Šedivý či příslušník Aktivních záloh AČR Václav Marhoul, byla podrobně vysvětlena linie argumentace uskupení s řádově stovkami členů a tisícovkami příznivců, charakter jeho činnosti i právní kontext toho, oč se snaží nebo čím vyhrožuje. Ať už jsou úmysly a motivace jednotlivých členů jakékoliv, je zřejmé, že spolek působí ve smyslu klasicky pojaté sovětské/ruské propagandy (jednostranné zamlčování agresivních opatření Moskvy, amplifikace reakcí Západu) a je připraven použít ozbrojeného násilí vůči ústavním činitelům, čímž se nijak netají. V logice ruského scénáře hybridní války bývá otevřené vystoupení podobných uskupení zpravidla známkou velmi pokročilého stavu destabilizačních operací.

Zvyklost poskytovat výhodu pochybnosti předepisuje předpoklad, že ministerstvo vnitra v dané kauze nekoná z důvodu nekompetence či naprosté zaneprázdněnosti uměle nafouknutou uprchlickou kauzou, která se i v celoevropském kontextu ukazuje coby notně přehnaná ZDE, v ČR však vyvolala poprask naprosto nepřiměřený reálným proporcím hypotetické bezpečnostní výzvy.

Každopádně působení skupiny Českoslovenští vojáci v záloze pokoušející se zrušit monopol státu na legitimní užití násilí a vyhrožující usmrcením státních představitelů znamená bezpečnostní problém o několik řádů palčivější a naléhavější, než přesun uprchlíků přes území České republiky.

Nezbývá než věřit, že odvysílání reportáže rychle podpoří veřejnou debatu a přiměje následně premiéra, aby se o kauzu konečně osobně zajímal a žádal od ministra vnitra v dané záležitosti konkrétní kroky - jak se v pořadu jasně vyjádřil generál Šándor, "než bude pozdě".

0
Vytisknout
9332

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2015