Havárie na Sinaji: "Černé skříňky" v letadle nahrály zvuk výbuchu

6. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Z nahrávek palubních zapisovačů ruského letounu, který se minulý týden zřítil na Sinaji, je zřejmé, že příčinou katastrofy byla exploze na palubě letounu Airbus A321. Na nahrávce je totiž slyšel výbuch

Několik francouzských médií informovalo o tom, že nahrávkou poslouchala celá řada bezpečnostních expertů a usoudila, že jde skutečně o explozi bomby. Piloti na nahrávce normálně spolu hovoří až do doby, kdy dojde k výbuchu.

Spojené státy zavádějí nová bezpečnostní opatření pro lety z Blízkého východu.


Skupina egyptských a ruských vyšetřovatelů spolu se zástupci z Francie, Německa a Irska prozkoumala v Káhiře palubní zapisovače zříceného ruského letounu. Při jeho zřícení zahynulo 224 osob.

Hlasový zapisovač nevyžaduje žádnou složitou interpretaci záznamu, jen překlad z cizího jazyka. Ze zvukové nahrávky vyplývá, že na palubě došlo k výbuchu, jehož ničivé účinky ovlivnily i náhlý výpadek energie pro palubní zapisovače.

Druhý zapisovač obsahuje letové údaje a bude třeba jeho data podrobně analyzovat, což si vyžádá více času.

Studium zapisovačů by mělo být doplněno o analýzu vraku. Podle zdrojů citovaných AFP fotografie ukazují, že některé úlomky byly poškozeny výbuchem směřujícím od středu trupu k vnější straně stroje. To odpovídá verzi, podle níž je příčinou výbuchu pyrotechnické zařízení na palubě.

A nakonec ruské úřady provedou pitvy těl obětí, které pomohou lépe pochopit okolnosti výbuchu.

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

0
Vytisknout
6793

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2015