Reakce českých dobrovolníků na výsledky summitu EU-Turecko

29. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

Praha, Brno, Šid, Lesbos - 29. 11. 2015 - Na dnešním společném summitu oznámila EU ve spolupráci s Tureckem novou strategii, jak omezit počty migrantů v Evropě. Co to znamená pro práci dobrovolníků, kteří pomáhají zajistit humánní a bezpečný průchod uprchlíků tzv. Balkánskou trasou?

Výsledkem dohody je částka 3 miliardy EUR pro Turecko, které by mimo jiné mělo vybudovat tzv. hotspoty - registrační centra, kde budou uprchlíci moci zažádat o azyl. V Turecku by mělo vzniknout šest nových hotspotů pro cca 2 miliony lidí.

Smyslem hotspotů je umožnit lidem zažádat o azyl v některé z bezpečných zemí po cestě a zabránit tak těžko kontrolovatelnému přílivu uprchlíků přes hranice uvnitř schengenského prostoru do cílových zemí jako je Německo. Hotspoty mají fungovat jako registrační centra, odkud zároveň mohou být ti, kteří nemají nárok na mezinárodní ochranu, vraceni zpět do zemí svého původu. Ti, kterým bude azyl udělen, budou postupně přemístěni do cílových zemí. Předpokládáme, že praktickým výsledkem tedy bude postupné vyprázdnění tzv. Balkánské trasy, kde jako čeští dobrovolníci působíme.

“Toto opatření de facto znamená, že balkánská trasa zůstane prázdná. V principu to samozřejmě vítáme - nejdůležitější je to, aby lidé dále neumírali na moři,” hodnotí výsledek summitu analytik iniciativy Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák. “Postupně stáhneme všechny naše dobrovolníky z terénu zpátky do ČR. Přesto ale máme obavy, jakým způsobem budou hotspoty fungovat a zda jsou připraveny na tak velké množství lidí - jak dlouho tam například migranti budou muset čekat? Jak dlouho bude trvat vyřízení jejich žádosti o azyl? Nejenom my ale i mnoho dalších organizací se velmi obává toho, jakým způsobem bude Turecko situaci řešit. Není ale v našich možnostech to přímo ovlivnit, jako jsme to dělali na Balkáně. Zároveň vítáme, že vlády zemí EU i Turecka přijali za situaci uprchlíků zodpovědnost. Naše činnost v té formě, jak jsme pracovali doposud, tedy pravděpodobně nebude potřeba,” říká Petrilák.

“Dle našich informací je zároveň cca 10 000 osob stále na cestě. Na místech jako je hraniční přechod Gevgelija - Eidomeni uvízly tisíce lidí poté, co se uzavřely hranice pro všechny kromě Syřanů, Iráčanů a Afghánců. Nikdo neví, co s nimi bude a jak se bude jejich situace řešit - naši dobrovolníci jsou každopádně připraveni zajišťovat jim podmínky nezbytné k přežití,” dodává Petrilák. Iniciativa Pomáháme lidem na útěku apeluje na to, aby byla situace těchto lidí co nejrychleji řešena - na Balkáně začíná sněžit a teploty jsou zvláště v nočních hodinách kritické pro zdraví lidí, kteří by měli zůstávat venku. V Šidu, kde čeští dobrovolníci momentálně působí, se připravuje zimní ubytování pro cca 1700 osob. “Nejsem si ale jistý, že to bude stačit, předpokládáme, že zde bude pomoci dobrovolníků stále potřeba,” říká koordinátor dobrovolníků Jan Skalík, který v Šidu strávil poslední dva týdny.

Dobrovolníci, které iniciativa Pomáháme lidem na útěku podporuje, jsou zároveň připraveni zapojit se do pomoci uprchlíkům přímo v České republice. “Pokud vláda dodrží, co slíbila a přijme několik tisíc uprchlíků, naši dobrovolníci jsou připraveni jim pomoci s integrací a začleněním do české společnosti - jsme v kontaktu s neziskovými organizacemi a pracujeme na návrhu projektu, který by nám umožnil systematicky a efektivně využít kapacity dobrovolníků v integračním procesu,” říká Zuzana Lenhartová, hlavní koordinátorka iniciativy.

0
Vytisknout
7146

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2015