Deset nepříjemných pravd o terorismu

30. 11. 2015

čas čtení 6 minut

1. Příchodu teroristů zvnější nelze zabránit

Hranice jsou propustné. USA mají asi 150 000 kilometrů pobřeží. Řecko má 6000 ostrovů a 15 000 kilometrů pobřeží. Z Iráku a ze Sýrie je možno dojít pěšky do Turecka a z Turecka do Bulharska. Na amerických letištích ročně přistává 800 milionů lidí, na evropských 1,7 miliardy lidí. Žádná zeď nikdy teroristovi nezabrání v příchodu a žádné pohraniční stráže nebudou nikdy schopny hranice hermeticky uzavřít, píše americký list Foreign Policy.

2. Kromě toho, teroristé jsou už v USA i v Evropě

Útoky v Londýně z roku 2005 spáchali britští občané. Atentát na bostonský maraton spáchal americký občan a držitel trvalého pobytu v USA a útoky v Paříži spáchali drtivou většinou Francouzi. Všechny země na světě mají rozhněvané mladé muže a internet nabízí množství užitečných ideologií, které ospravedlní jednání na základě jakékoliv frustrace.

3. Další špehování občanů v boji proti terorismu nepomůže

Jak ukázal v roce 2013 Edward Snowden, Spojené státy už sledují skoro celou planetu a totéž dělá polovina vlád v Evropě. Problémem je, že čím více dat shromažďujete, tím obtížnější je oddělit signál od šumu. Data z pouličních kamer a získaná elektronickým špehováním občanů mohou být však užitečná po atentátu: jakmile úřady vědí, koho hledají, mohou zpětně zjistit, jak k útoku došlo, a dohledat komplice. Většinou se však atentáty předem odhalují v důsledku dobré vyšetřovací policejní práce, bdělých komunit a chyb teroristů.

4. Bude-li Islámský stát poražen, neznamená to, že terorismus skončí

Jsou daleko horší organizace, nejhorší je Boko Haram v Nigérii. Evropa byla obětí daleko více teroristických útoků v sedmdesátých a v osmdesátých letech než dnes. Pravicoví extremisté v USA dodnes zabíjejí více lidí než džihádisté. Anders Breivik v roce 2011 usmrtil 77 lidí. Od roku 2006 spáchali více než polovinu atentátů v USA nemuslimští, ultrapravicoví samotáři. V říjnu 2012 usmrtili v Barmě buddhističtí extremisté 70 lidí, včetně 28 dětí. Rozsekali je na kusy.

5. Ze statistického hlediska je terorismus minimální hrozbou

Podle Globálního indexu terorismu z roku 2015 bylo v letech 2000-2014 spácháno jen 2,6 procent teroristických útoků v západních zemích.

6. Západu se dnes vede naprosto luxusně

Z historické perspektivy je bezpečí, jemuž se dnes těší západní svět, vlastně výjimkou. Do roku asi 1850 byla průměrná délka lidského života ve většině Evropy kolem 40 let. Dnes je nad 80. Historie Západu je stejně krvavá jako historie současného Blízkého východu. V budoucnu bude ale asi násilí víc a Západ se tomu pravděpodobně nevyhne. Letošní uprchlická krize ukázala Evropě, co se stane, když větší počty obyvatelstva začnou prchat z jednoho regionu a skončí v druhém. Představte si, co se bude dít za pár desetiletí, až vyvolá globální oteplování nové konflikty ohledně zdrojů a velké počty obyvatel se dají do pohybu za lepším životem. Koncem 21. století bude pravděpodobně Blízký východ v důsledku vysoké teploty neobyvatelný. Co pak?

7. Idiotská reakce Západu situaci může vážně zhoršit

Takže v důsledku pařížských útoků chce přežraný, v luxusu žijící Západ zavřít své dveře před statisíci zoufalých muslimských rodin, které hledají přístřeší a mír, jen proto, že zlomeček těchto lidí může být infiltrován extremisty? To je verbovací dar pro islamistické extremisty, o nichž se jim ani nesnilo. Totéž platí o zintenzivnění vojenských akcí proti Islámskému státu. Vyšle-li Západ na Blízký východ vojáky, stane se znovu okupantem a terčem útoků. Bombardováním Islámského státu zabijeme i lidi, které jsme zabít nechtěli, a to také povede k vytváření nových extremistů. A co se stane v Sýrii, až se zbavíme Islámského státu nebo prezidenta Asada? Co bude s tím vakuem? Vojenské akce mohou hrát určitou roli, avšak pokud nevíme, proti komu se zaměřit a pokud řádně nerozumíme regionálním politickým poměrům, ta role bude malá.

8. Terorismus je problém, který lze zvládnout

Válku proti terorismu nelze vyhrát. Lze však financovat umírněné muslimské organizace, vytvářet způsoby jak zjišťovat podezřelou činnost, a teroristické útoky ztížit.

9. Je nutno ale dělat víc než divadelní politická gesta

Čtrnáct let po 11. září má svět překvapivě málo informací o tom, jaké protiteroristické techniky jsou efektivní a které nejsou. Částečně je to proto, že vlády nefinancují výzkum boje proti terorismu založený na důkazech. To se musí změnit.

10. Je nutno způsobit, aby terorismus nebyl výhodný

Státy a jednotlivci používají terorismu, protože je relativně levný a lehký a protože funguje. Útoky z 11. září byly pro al Kajdu obrovský úspěch. Stály USA miliardy dolarů a Amerika zahájila drahé a neúspěšné války v Afghánistánu a v Iráku. Z hlediska Islámského státu fungují nyní i pařížské útoky z 13. listopadu. Nenávist vůči uprchlíkům přivede do řad Islámského státu další stoupence a rozhodnutí evropských a amerických politiků víc bombardovat Islámský stát je pro něj obrovským ternem.

Nejlehčím způsobem jak omezit důsledky terorismu je přestat jednat hystericky. Bylo jistě tragické, že v Paříži zahynulo 129 lidí, jenže v Americe je každoročně "normálními vraždami" usmrceno 16 000 lidí. 30 000 lidí tam zemře na nešťastné upadnutí, 34 000 lidí zemře při autonehodách a 39 000 se náhodou otráví.

Měli bychom přestat pohlížet na terorismus jako na něco mimořádného a strašlivého. Čím více budeme panikařit a hysterčit, tím více terorismu se nám dostane.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16396

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015