Americká a ruská armáda se v Sýrii téměř na ničem neshodnou

30. 11. 2015

čas čtení 3 minuty


Během dvou dnů počátkem minulého týdne USA hlásily, že koaliční letouny provedly v Sýrii 23 náletů, při nichž zničily zhruba 40 vozidel, budov a taktických jednotek "islámského státu". Za tytéž dva dny Rusko hlásilo, že jeho letouny zasáhly 472 "teroristických cílů", včetně skladu ropy, "těžního zařízení" a 80 cisteren.


Tyto údaje jsou dost typické pro separátně zveřejňované každodenní údaje. Za osm týdnů po nasazení ruské letectvo tvrdí, že provedlo mnohem více náletů a zničilo tisíce cílů.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim ve středu v Moskvě prohlásil, že ruské úsilí bylo "stokrát větší, než co udělaly proti terorismu Spojené státy americké a jejich spojenci".

V pozadí protichůdných prohlášení politiků se vzájemně obviňují armády, polemizují opakovaně ohledně taktiky, munice a cílů. Jedna druhé předhazují lhaní - a to ilustruje obtížnost představit si skutečnou spolupráci proti "islámskému státu". Po sestřelení ruského letounu Tureckem to vypadá ještě obtížněji.

Americká armáda tvrdí, že Moskva soustavně přehání údaje o aktivitách a úspěších v Sýrii, a veliká většina útoků se zaměřuje na oponenty Bašára Asada podporované koalicí.

V reakci na to rusko tvrdí, že USA trpí syndromem kyselých hroznů, a údajně lžou o tom, co Rusové bombardují.

Naposledy koaliční velení zpochybnilo ruské tvrzení o zničení 500 ropných cisteren islamistů v jediné operaci. Těsně poté, co Američané jich zničili 116. (Odhaduje se, že na podzim měl IS všehovšudy 1 000 cisteren. Rusko má ovšem důvod přehánět, nutně potřebuje, aby se zvedly ceny ropy, v opačném případě může do konce roku 2016 vyčerpat rezervní fond - KD.)

Američané namítají, že je nerealistické zničit tolik cílů v jediné operaci, když Rusko používá většinou nepřesnou a nenaváděnou leteckou munici.

V pondělí ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že zničilo "více než 1 000" cisteren IS.

Spojené státy také tvrdí, že ruské nálety způsobují množství civilních obětí, a s odvoláním na nejmenovanou lidskoprávní organizaci uvedly údaj "více než 1 000". Organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tvrdí, že má doklady o 403 civilistech zabitých ruskými nálety, včetně 166 žen a dětí, a více než 381 bojovnících opozice a islamistů. Americká armáda přiznala dva případy, kdy její nálety vedly k civilním obětem.

Půl hodiny před nálety na cisterny řízené civilisty Američané shazují letáky, v nichž vyzývají řidiče, aby prostor opustili.

Rusko je po útocích v Paříži médii posuzováno shovívavěji. Na druhé straně západní experti nadále tvrdí, že většina ruských náletů nadále směřuje proti jiným cílům, než proti "islámskému státu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8222

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2015