Stane se ultrapravicové autoritářství nové polské vlády v Evropě nyní normou?

30. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

Je tomu pouze čtrnáct dní, co se stala Beata Szydlo polskou premiérkou ve vládě ultrapravicové strany Právo a spravedlnost. Během těchto čtrnácti dnů jmenovala její vláda nového šéfa bezpečnostních služeb, který byl v minulosti odsouzen za zneužívání svých pravomocí stíháním svých politických oponentů, nahradila pět soudců u Ústavního soudu, aby nemohli toto kontroverzní jmenování zrušit, a jmenovala ministrem obrany otevřeného antisemitu, píše Washington Post.

Nový polský ministr kultuy se pokusil zakázat státem financovanou divadelní inscenaci od držitelky Nobelovy cenu Elfriede Jelinek, že prý je to pornografie. Když se televizní reportér otázal, zda je jeho rozhodnutí legální, ministr kultury se zapřísáhl, že provede kádrové čistky v reportérově televizní stanici stejně jako ve všech ostatních státem dotovaných médiích. Nová mluvčí polské vlády se mezitím vyjádřila, že by bylo správné postavit bývalého premiéra Donalda Tuska - nynějšího prezidenta Rady Evropy - před soud.

Co se týče uprchlíků, kteří nyní směřují do Evropy ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu, Szydlová zrušila příslib Polska, že přijme 4500 uprchlíků. Její mentor, skutečný šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslav Kaczynski úspěšně soupeří s Donaldem Trumpem při šíření lží ve snaze vybičovávat strach veřejnosti z muslimů. Tvrdil, že uprchlíci vnutili Švédsku právo šaria a že by mohli vyvolat v Polsku epidemie, protože "jsou nositeli různých parazitů, které jejich organismy nepoškozují, ale mohly by být nebezpečné tady".

Taková rétorika má viditelný dopad, vznikají ošklivé protiuprchlické demonstrace. Na jedné z nich, 18. listopadu, ve městě Vratislav demonstranti spálili podobu žida oblečeného v hasidickém úboru a držícího vlajku Evropské unie. "Antisemité získali dojem, že nová polská vláda takovéto jejich činy podporuje," řekl hlavní polský rabín Michael Schudich deníku Jerusalem Post.

Obrat Polska směrem k ultrapravici je součástí rostoucí záporné reakce v Evropě proti evropským institucím a jejich ideologii snášenlivosti. Tyto záporné reakce nyní v Evropě rostou od Řecka až po Francii.

Kaczynski, jako Viktor Orbán v Maďarsku, je produktem ošklivého populismu z doby před druhou světovou válkou, zmrazeného a přeživšího po dobu celé komunistické úry, populismu, jehož součástí je xenofobie, antisemitismus, pravicový katolicismus a autokratické tendence. Vládnou konspirační teorie: Kaczynského konspirační teorie se soustřeďuje na smrt jeho bratra, bývalého polského prezidenta, který zahynul r. 2010 spolu s dalšími 95 cestujícími během letecké katastrofy v Rusku. Z vyšetřování katastrofy vyplynulo, že jak pilot, tak letečtí dispečeři udělali celou řadu chyb při nerozumném pokusu přistát na letišti, které bylo skryto v mlze.

Kaczynski a jeho stoupenci však věří, že leteckou katastrofu záměrně způsobilo Rusko a zřejmě i Kaczynského soupeř Tusk. Proto ten požadavek, aby bylo proti nejznámějšímu a nejrespektovanějšímu polskému politiku zahájeno trestní stíhání. Trestní stíhání hrozí nyní v Polsku zřejmě i dalším bývalým ministrům a čelným novinářům.

Výrazným propagátorem konspiračních teorií je nový polský ministr obrany Antoni Macierewicz, který se v roce 2002 vyjádřil k údajné pravosti Protokolů sionských mudrců: "Ze zkušenosti, především z polské zkušenosti vyplývám že takové skupiny v židovských kruzích existují, kteří přemýšlejí vychytralým způsobem a jednají záměrně, aby škodily, například, Polsku."

Pokud bude proti Tuskovi a dalším Kaczynského nepřátelům zahájeno trestní stíhání, klíčovou roli v tom bude hrát Mariusz Kaminski, který byl jmenován do nové funkce koordinátora všech polských tajných služeb. Při svém posledním zaměstnání jako šéf protikorupčního úřadu Kaminski se opakovaně snažil trestně stíhat své odpůrce z politických důvodů, v důsledku čehož byl sám odsouzen za zneužívání pravomoci veřejného činitele. Po svém nynějším jmenování koordinátorem polských tajných služeb ho omilostnil nynější polský prezident, další stoupenec Kaczynského. Ten řekl, že prý došlo v jeho případě k porušení ústavních práv. Kromě toho, v pátý den svého funkčního období prosadila nová polská vláda jmenování pěti nových soudců Ústavního soudu bez slyšení a bez debaty.

Liberální Poláci protestují, že je to postupný pokus o puč. Avšak signál pro ty, kdo si myslí, že v Evropě budou navždy vládnout Merkelová nebo Hollande, je toto: Sledujte Varšavu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10091

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2015