Válečný hrdina Babiš (=ironie) vyzývá uprchlíky, aby "bojovali proti teroristům a nechodili do Evropy"

Proč šíří Babiš nesmysly? A proč je novináři nekorigují?

6. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Je trestuhodné, že ve svém rozhovoru pro Novinky s Janem Rovenským Andrej Babiš znovu šířil některé nesmysly o uprchlících, které kolují po České republice bez korekce. Často tu jako Kassandra, kterou nikdo neposlouchá, píšeme, že novinářská práce nemůže spočívat v tom, že sdělovací prostředek zveřejní, tak, jako běžně dělají např. Parlamentní listy, bez korekce každou blbost, protože je to prý "názor".  Jenže zpochybňující "názor" ovšem nemůžete mít na stoprocentně prokázaná fakta. Jestliže   zveřejňujete "názory", že 2+2=5, nebo že na planetě Zemi neexistují veverky, nebo že nejsou klobouky, případně že jsme všichni řízení zelenými mužíčky z Marsu, soudný člověk vás asi nebude brát zrovna vážně.

Je pozoruhodné, že interviewující redaktor Novinek Jan Rovenský Babišovy nesmysly nekorigoval.

Je možné, že by Babiš nevěděl, že šíří blbosti? Je možné, že by místopředseda vlády ČR byl tak špatně informován? Nebo že by lhal záměrně, prostě jen proto, aby z politických důvodů lidi strašil?

První nesmysl, neustále opakovaný v českém prostředí, je tento Babišův výrok:

"Je rozhodně divné, že do Evropy míří samí mladí muži, místo aby ve své zemi bojovali proti teroristům. To nejsou typičtí uprchlíci."

Babišovi - a Rovenskému - by trvalo asi vteřinu, aby zjistili na stránkách UNHCR ZDE, že:

- do Evropy přišlo během roku 2015 zatím 899 670 uprchlíků

- z nich 3550 zahynulo, nebo se pohřešují

- 84 procent těchto uprchlíků pochází z 10 zemí světa, které nejčastěji produkují uprchlíky. 51 procent je jich ze Sýrie, 10 procent z Afghánistánu, 7 procent z Iráku, 4 procenta z Eritreje...

- 38 procent uprchlíků jsou ženy a děti (23 procent děti, viz též ZDE), 61 procent uprchlíků jsou muži

Mezinárodní odborníci na migraci poukazují na to, že se procento žen a dětí v uprchlické vlně v posledních měsících silně zvětšuje. Zvlášť znepokojující je, že desetitisíce příchozích dětí nejsou v doprovodu dospělých a matky, často těhotné, které některé děti doprovázejí, jsou drsnou cestou na pokraji vyčerpání.

Od ledna do září 2015 tvořily děti téměř třetinu všech uprchlíků registrovaných v Evropské unii. Jen ve Švédsku zažádalo o azyl 23 000 dětí bez doprovodu rodičů.

Babišova výzva, obsažená v jeho větě, aby uprchlíci "ve své zemi bojovali proti teroristům", viz výše, je také neuvěřitelně neinformovaná, primitivní idiocie - anebo záměrná manipulace? Od Babiše, známého válečného hrdiny :) jeho výzvy, aby lidi bojovali proti teroristům, opravdu tedy sedí. Jak vyplývá z tohoto průzkumu mínění, provedeného v Německu mezi syrskými uprchlíky - že by o něm Babiš opravdu nevěděl?, utíkají Syřané především před rozsáhlým vražděním civilistů, které provádí Asadova armáda, a před Asadovou vražednou tajnou policií. Asadova armáda shazuje z vrtulníků na civilisty barelové bomby. Proti tomu lze asi dosti těžko individuálně bojovat, stejně jako proti mučení v kobkách tajné policie.

Jiný nesmysl, opakovaný Babišem:

"Uprchlíci by měli vyhledávat azyl v nejbližší bezpečné zemi, což je Turecko. To je ale odmítá, mluví o nich jako o hostech a ani je neregistruje."

Opět, stačí asi vteřina, aby si Babiš i Rovenský přečetli v tomto dokumentu Evropské komise:

"The overwhelming influx of Syrian, other refugees and migrants into Turkey has reached startling levels, causing huge pressure on EU sea and land borders. Nearly 2.2 million Syrian refugees have been registered by the Government so far, and Turkey is now the largest host of refugees in the world."

"Vláda zaregistrovala dosud téměř 2,2 miliony syrských uprchlíků a Turecko je nyní největším hostitelem uprchlíků na světě."

Pomiňme další Babišovy nesmysly, jako že uprchlíci jsou "negramotní", přitom drtivá většina příchozích ze Sýrie jsou příslušníci střední třídy, lékaři, IT odborníci, učitelé a podnikatelé, často daleko vzdělanější než Češi. ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE Pomiňme i jeho pokrytectví, když hovoří o tom, že o uprchlíky se musí starat jedině Turecko a Evropa by neměla hnout prstem. Není spravedlivé a rozumné, aby Evropa při rozmisťování uprchlíků pomohla? Proč má s miliony uprchlíků zápolit jen jediná, chudá země? To Babišovi připadá normální? Pokrytecké je také Babišovo vyhánění Řecka z schengenského prostoru, vzhledem k tomu, že, jak Babiš musí dobře vědět, Evropská unie nereagovala na zoufalé prosby Řecka, aby EU poslala policisty, pohraničníky a infrastrukturu k zvládání přílivu uprchlíků.

Když Babiš tvrdí, že chce v České republice jen Slovany (jinde se v těchto dnech tento Slovák vyjádřil, že chce v ČR "jen Čechy"!) - že by si neuvědomoval, že se chová rasisticky a že je to totéž, jako kdyby řekl, že v ČR nechce židy? Jak je možné, že si Babiš neuvědomuje, že vysoký státní činitel nemůže činit rasistické výroky?? To se chce Babiš dostat do globálních zpráv se svým rasismem tak jako Fico, který tím nadlouho zdistreditoval Slovensko?

Je to divný rozhovor. Zdá se, že Babiš jen opakuje nesmyslné stereotypy, protože předpokládá, že tyto nesmysly chtějí čeští občané slyšet. Že neprojevuje státnictví a zatahuje Českou republiku dál do izolace, což je nebezpečné a krátkozraké, si zřejmě neuvědomuje. Mohl by to ale vědět a poukázat na to interviewující novinář. Jak kdysi říkala česká tajná policie, "ve svém vlastním zájmu". Ono bude docela nepříjemné žít v autoritářské diktatuře pod vlivem Ruska, která vznikne v České republice po rozpadu Evropské unie, pro který čeští politikové, včetně Babiše, rozhovory tohoto druhu tak intenzivně pracují.

0
Vytisknout
10730

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2015