V Turecku se na nátlak EU uprchlíci dostávají do neřešitelné situace

11. 12. 2015

čas čtení 4 minuty


"Není tady v Turecku pro nás nic. Nemohu najít práci. Doma mi neustále vyhrožovali smrtí, že jsem pracoval pro Němce. Všechny naše peníze jsme spotřebovali cestou sem," říká pětatřicetiletý Afghánec Mohammed Nour, který pracoval déle než pět let jako tlumočník pro německá vojska na základně NATO v Kunduzu.

Podle Vysokého komisařství OSN se přišlo do Řecka z Turecka začátkem prosince 30 451 uprchliků, patnáctkrát více než loni v prosinci. Tento týden se při tom utopilo 31 osob, z toho 11 dětí.

Turecká policie zatkla v městě Ayvacık na severozápadě země začátkem prosince téměř 3000 žadatelů o azyl, především ze Sýrie a z Iráku. Zatkla také 35 pašeráků lidí a zkonfiskovala stovky gumových člunů.

Razie následovala po vysoce kontroverzní dohodě, uzavřené na summitu v Bruselu, kdy Evropská unie přislíbila 3 miliardy euro a politické ústupky Turecku za zvýšení pobřežních hlídek. Uprchlíci, kteří se snaží dostat z Turecka do Evropy, se tak ocitají ve stále beznadějnějším právním vakuu.

Turecké úřady uvedly, že všichni zatčení uprchlíci ze Sýrie byli propuštěni. Ostatní jsou dále vězněni v přeplněných takzvaných návratových střediscích a mají být deportováni do svých domovských zemí, kde čelí vážnému porušování lidských práv. Organizace jako Amnesty International varují, že takové deportace porušují mezinárodní právo, které zakazuje deportaci uprchlíků zpět do zón konfliktů, kde mohou být ohroženy jejich životy.

Místní turecká policie je zahlcena. Jen v tureckém městě Çeşme má místní policie na starosti 90 km divokého a členitého pobřeží a nemůže uprchlíky uhlídat. Místní velitel policie vyjádřil svou frustraci: "My nevíme, kam je máme dávat. Chceme, aby odjeli do Řecka. Jsou jich tady stovky. S takovými počty si smysluplně neporadíme. A ty, jimž nařídíme, aby odešli z pláží, se vždycky zase vrátí zpět."

"Všichni vědí, že jsou tady a kam jedou. Někdy je policie zadrží, ale pak je zase musí pustit. Dokud Turecko ilegálně neopustili, nespáchali žádný přestupek. Policie i pobřežní hlídky nemají řádnou infrastrukturu k registraci stovek lidí. Jak policie, tak uprchlíci jsou ve velmi složité situaci."

"Není tady v Turecku pro nás nic. Nemohu najít práci. Doma mi neustále vyhrožovali smrtí, že jsem pracoval pro Němce. Všechny naše peníze jsme spotřebovali cestou sem," říká pětatřicetiletý Afghánec Mohammed Nour, který pracoval déle než pět let jako tlumočník pro německá vojska na základně NATO v Kunduzu.

V Turecku jsou asi 2,2 miliony syrských uprchlíků. Většina z nich má zákaz pracovat. Podle turecké Konfederace asociací zaměstnavatelů jich asi 400 000, z čehož je jich více než polovina děti, pracuje, bez pojištění a za mzdy, které jsou daleko nižší než už tak nízká oficiální minimální mzda.

Občasné razie na pobřeží nemohou situaci vyřešit. "Jestliže Němci a další Evropané chtějí, aby tady uprchlíci zůstali, tak ať tu otevřou pár továren, aby si tu lidi mohli vydělat na živobytí a založit si tu budoucnost. Nikdo nechce žít v táboře v nečinnosti bez budoucnosti," říká místní novinář.

Ale nikdo s takovými řešeními nepřichází. Namísto toho požádal okresní guvernér autobusovou firmu v Çeşme, aby uprchlíky odmítla přepravovat, a taxíkáři mají zakázáno vozit je na pobřeží pod pohrůžkou, že přijdou na 60 dní o licenci. Místní aktivisté vaarují, že takové zákazy jen přimějí pašeráky a uprchlíky, aby si zvolili nebezpečnější cestu jak se dostat na pobřeží.

Strach, že Turecko uzavře na žádost EU jednou provždy hranice, nutí uprchlíky, aby se snažili o přeplavbu do Evropy i nyní za nesmírně nebezpečných podmínek, v mrazivém počasí a na divokém moři. Podle Vysokého komisařství OSN se přišlo do Řecka z Turecka začátkem prosince 30 451 uprchliků, patnáctkrát více než loni v prosinci. Tento týden se při tom utopilo 31 osob, z toho 11 dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7431

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2015