Absence demokratických struktur je překážkou prosperitě

24. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Země, které nemají plně etablované, nezávislé demokratické struktury, se nikdy nedostanou do první ekonomické ligy

Způsob, jímž ruské tajné služby zavraždily v Londýně poloniem bývalého ruského tajného agenta Alexandra Litviněnka, který ve svých knihách zdokumentoval a odhalil, jak silně jsou ruské státní tajné služby provázány s kriminální mafií, dokazuje, že se Rusko nikdy nevyhrabe ze svých ekonomických problémů a nikdy se ekonomicky nedostane do globální první ligy, argumentuje ekonom Will Hutton.

Vyšetřování Litviněnkovy vraždy, v jehož čele stál nezávislý soudce Sir Robert Owen, odhalilo svět pravidelného vraždění na zakázku, vraždění, které je vždy možno popřít, protože ho provádějí nájemní vrazi z gangsterských kruhů, které jsou provázány se státní bezpečností. Ani Čína nevraždí po světě své občany, pokud řeknou něco, co by prezident Xi Jinping považoval za pomlouvačné. Toto není zákon ani komunistické diktatury, ale zákon cara.

Hromadí se stále větší množství důkazů, že ekonomiky jako Rusko a Čína mohou využít příkazních ekonomických mechanismů k tomu, aby vzrostly na úroveň zemí se středním příjmem. Avšak stát se ekonomikou s globálně nejvyššími příjmy je daleko obtížnější. K tomu je totiž zapotřebí obrovské energie občanské společnosti a pracovních sil, které musejí vytvořit velké, nezávislé organizace. Teprve takové organizace, které vytvoří své vlastní cíle a vlastní nezávislou kulturu, dokáží zvládnout obrovské množství informací, které jsou jádrem moderní ekonomiky - a pak vyrábět levně ve velkém množství.

Rusko dokáže využít příkazní ekonomiky k tomu, aby vytvořilo takový Gazprom. Nikdy nedokáže vytvořit podniky, jako je Google, Apple, BBC, Siemens anebo anglosaskou rockenrollovou kulturu. K tomu je totiž zapotřebí zákonnosti a demokratických struktur, které ji podporují.

Případ Ruska je však varováním i pro nás, připomíná autor. Současná britská politická kultura je velmi chabá a vlastně nedemokratické. Vyšetřování Litviněnkovy vraždy konalo v Londýně proti přáním britské vlády, která se obávala, že to poškodí její vztahy s Ruskem. Reakce britské vlády na zjištění tohoto vyšetřování byla ubohá. Dnešní britský politický establishment daleko více usiluje o vytvoření trvalé nadvlády konzervativců ve sněmovně než o klíčovou roli nezávislých kontrolních mechanismů a o kultivaci právní společnosti, založené na zákonnosti. Stejné je to s dnešní Labouristickou stranou. Pro Jeremyho Corbyna je zákonnost a právo "služkou kapitalismu" a vlastnit vojenskou moc schopnou ubránit nás a další společnosti založené na zákonnosti je zásadně chybné. Putinovým gangsterům a nájemným vrahům lze podle něho důvěřovat, že nám nikdy nic neudělají.

Vyšetřování Roberta Owena nám důrazně připomnělo, jak důležité jsou právo a zákonnost. Kéž by si to všichni uvědomili.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7118

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2016