Norsko zastavilo deportaci uprchlíků do Ruska

24. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Norsko oznámilo, že na žádost Ruska dočasně zastavuje své kontroverzní deportace uprchlíků do arktických oblastí Ruska. "Až na další se nebudou konat žádné další deportace uprchlíků do Ruska. Rusko požaduje 'z bezpečnostních důvodů' větší koordinaci ohledně těchto deportací," tvrdí se v norském prohlášení.

Loni přišlo přes Rusko do Norska většinou ze Sýrie, z Afghánistánu, z Iráku a z Íránu asi 5500 uprchlíků. Mnoho imigrantů přijíždí na kole, protože ruské úřady lidem nedovolují hranici překročit pěšky a Norsko považuje lidi, kteří by uprchlíky převezli přes hranici svým vozidlem za "pašeráky osob".

Pravicová vláda v Norsku se v listopadu 2015 rozhodla, že nebude přijímat uprchlíky, kteří přišli z Ruska, protože "Rusko je bezpečná země". Uprchlíci ovšem většinou hovoří anglicky, čímž se domluví a uplatní v Norsku, nikoliv však v Rusku.

V úterý deportovala norská policie do Ruska autobusem 13 uprchlíků. Několik dalších desítek uprchlíků odvezly norské úřady před deportací do pohraničního městečka Kirkenes, avšak někteří utekli a dostali útočiště v místním kostele.

Organizace hájící lidská práva vyjádřily zuřivost nad tím, že jsou uprchlíci deportováni v počasí, které dosahuje teplot kolem -29 stupňů Celsia. Upozorňují také, že Rusko při vyřizování žádostí o azyl porušuje lidská práva.

Proces vyřizování žádostí o azyl trvá v Rusku celá léta a během čekání na rozhodnutí se stává, že žadatelé jsou deportováni do země, z níž uprchli, což je trestný čin.

Za posledních pět let zažádalo v Rusku o azul 5000 Syřanů, ale dostali ho pouze dva, uvádí Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky.

Asi 2900 Syřanů v Rusku dostalo "dočasnou ochranu". což je podle aktivistů zcela nedostatečné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7144

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2016