České argumenty proti uprchlíkům jsou pořád úplně vedle

22. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Lidi v ČR pořád zkoumají, jaký z přijímání uprchlíků mohou mít prospěch, nebo zda je to poškodí, nebo bědují, že ČR to údajně „nezvládne“. To všechno je zcela mimo. Obávám se, že tento český narativ je úplně vedle. ČR stejně jako jiné státy má ZÁKONNOU POVINNOST těm lidem poskytnout útočiště, jinak totiž zahynou.

Argument, že „my sami máme málo a nedokážeme se o ty lidi postarat“ (mimochodem, oni se dokáží postarat sami o sobě, všude, kam přišli imigranti, došlo k velkému hospodářskému oživení) z Česka je globálně poněkud nepřesvědčivý vzhledem k tomu, že se chce, aby ČR přijala několik stovek uprchlíků, a daleko chudší země jako Jordánsko či Turecko se musejí starat o miliony.

Proč je to pořád nutno opakovat?

Jiný "český" protiuprchlický argument je otevřeně rasistický. Prostě "nechceme barevné podlidi". Proti takto otřesnému, a v české společnosti široce rozšířenému argumentu, se nedá dodat už nic. Ovšem ČR si těmito postoji opravdu rychle zadělává na vyloučení z civilizovaného okruhu evropských států. Dojde ke katastrofě a bude to katastrofa česká. Bohužel. 

0
Vytisknout
8174

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2016