Putin ostře zkritizoval V.I. Lenina: Umístil pod Rusko "časovanou bombu"

26. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Vladimír Putin ostře odsoudil Lenina a jeho bolševickou vládu za brutální represi obyvatelstva a obvinil ho, že umístil "časovanou bombu" pod ruský stát

Kritizovat Lenina, jehož stále ještě obdivují v Rusku komunisté i mnozí jiní, je pro ruského prezidenta velmi neobvyklé. Ten v minulosti vždycky pečlivě vážil slova o ruské historii, aby si proti sobě nepostavil některé voliče. Zároveň však Putin dodal, že jeho vláda nemá plány zrušit Leninovo mauzoleum, a varoval proti jakýmkoliv krokům, které by "vedly k rozhádání společnosti".

Putinovo hodnocení Leninovy role v ruské historii během jeho pondělní schůzku s prokremelskými aktivisty v Stavropolu na jihu Ruska bylo výrazně zápornější než v minulosti. Putin odsoudil Lenina a jeho vládu za to, že brutálně popravili posledního ruského cara s celou jeho rodinou a služebnictvem, usmrtili tisíce kněží a umístili časovanou bombu pod ruský stát tím, že nakreslili administrativní hranice podél etnických linií.

Jako příklad ničivého dědictví V.I. Lenina poukázal Putin na Donbas, průmyslový region na východní Ukrajině, kde vznikla po Putinově anexi Krymu v březnu 2014 proruská separatistická rebelie. V tomto konfliktu zahynulo více než 9000 lidí a boje pokračují i navzdory mírové dohodě z února 2015.

Putin uvedl, že Leninova vláda nakreslila svévolně hranice mezi různými částmi Sovětského svazu a umístila Donbas do ukrajinské jurisdikce jen proto, aby tam zvýšila procento proletariátu. Putin řekl, že to bylo rozhodnutí, učiněné "jako v deliriu".

Putinova kritika V.I. Lenina je možná pokusem ospravedlnit strategii Moskvy při ukrajinské krizi, ale možná to také odráží znepokojení Kremlu ohledně možných separatistických hnutí v některých ruských provinciích.

Putin se zejména kriticky vyjádřil ohledně Leninova pojetí federativního státu, jehož části měly právo se osamostatnit. Řekl, že to silně přispělo k rozkladu Sovětského svazu r. 1991. Dodal, že ve sporu se Stalinem, který prosazovat jednotný stát, neměl Lenin pravdu. Putin v minulosti odsoudil Stalina za čistky, v nichž zahynuly miliony lidí, avšak ocenil, že se mu podařilo porazit nacisty za druhé světové války.

V pondělí Putin také kritizoval bolševiky, že připustili, aby bylo Rusko v první světové válce poraženo Německem, a že se vzdali před ztrátou velkých částí území. "Prohráli jsme se stranou, která prohrála válku, to musí být v historii unikátní případ," řekl Putin.

Putin dodal, že když pracoval v KGB, upřímně věřil v komunistickou ideologii, avšak dodal, že její příslib spravedlivé a férové společnosti "se hodně podobal bibli", ale realita byla jiná. "Naše země nevypadala jako Sluneční stát, který si představovali socialističtí utopisté," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6692

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2016