Rusko používá syrské uprchlíky jako zbraň

17. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Turecko považuje ruské bombardování civilních center za úmyslný pokus Moskvy vyvolat masovou vlnu uprchlíků. Uprázdněnou krajinu mají zaplnit Asadova vojska

Vysocí turečtí činitelé zdůrazňují, že Vladimír Putin a jeho syrští spojenci bezostyšně používají rostoucí vlny uprchlíků, kterou vyvolávají svými útoky, jako válečné zbraně, kterou záměrně používají proti Turecku a proti Evropě.

V reakci na snahy Moskvy přimět Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudila střelbu Turecka přes hranice do Sýrie označil turecký premiér Ahmet Davutoğlu chování Ruska za "bezostyšné" a "drzé". Turecko nepřipustí novou vlnu uprchlíků ze severní Sýrie a "podnikne proti tomu všechny kroky".

"Jestliže se Rusko bude dál chovat jako teroristická organizace a bude nutit civilisty k útěku, budeme reagovat nesmírně rozhodně," řekl Davutoğlu v parlamentě. "Tato krutá, zločiná a barbarská ruská letadla uskutečnila od 30 září více než 8000 náletů a vůbec nerozlišují bezi civilisty a vojáky, mezi dětmi a starci."

Informace ze zprávy tureckých tajných služeb, které v úterý vydal deník Hurriyet, zdokladovaly podezření že se Rusko záměrně snaží uprchlickou krizi proměnit ve zbraň.

Zpráva varuje: "Jednotky syrského režimu a jejich spojenci se snaží vyvolat novou uprchlickou vlnu směřováním k městu Azaz v severní Sýrii. Mezi tímto městem a tureckým městem Kilis na vzdálenosti osmi kilometrů je 10 uprchlických táborů. Obyvatelé těchto táborů zřejmě uprchnou a budou hledat útočiště v Turecku, zatímco tábory budou obsazeny jednotkami PYD nebo Asadovou armádou."

Bezpečnostní činitelé sdělili listu, že Rusko používá taktiky, kterou si vyzkoušelo v první čečenské válce v devadesátých letech, takzvaný "model z města Groznyj". Tam Rusko záměrně a násilně vyhánělo civilní obyvatelstvo z městských obytných oblastí tím, že zaměřovalo své vojenské útoky proti civilnímu obyvatelstvu. Jakmile bylo civilní obyvatelstvo vyhnáno, ruská armáda použila těžké zbraně proti opozičním jednotkám, což vedlo k rozsáhlému zničení příbytků a infrastruktury.

Vzhledem k tomu, že Asadovo používání barelových bomb, chemických zbraní, leteckých úderů a těžkého dělostřelectva proti civilním oblastem je dobře zdokumentováno, taktika Ruska se nezdá být nijak nová. Nové je ale záměrné vytváření taktických vln uprchlíků, s nimiž si pak budou muset poradit externí aktéři.

O víkendu se k tomu vyjádřil americký senátor John McCain, ostrý kritik neangažovaného postoje Obamovy vlády a známý jestřáb. Uvedl, že strategií Ruska je "prohloubit uprchlickou krizi a použít jí jako zbraně k rozdělení organizace NATO a ochromit evropský projekt".

Evropští politikové účastnící se o víkendu bezpečnostní konference v Mnichově poukázali na to, že Asad a ruské bombardování se záměrně zaměřují na obchody, školy a nemocnice, ve snaze vyhnat civilní obyvatelstvo a donutit ho vydat se do Turecka a do Evropy.

Pokud se Rusko snaží využívat vlny uprchlíků k získání politické a vojenské nadřazenosti, zřejmě to funguje. Turecko je pod obrovským tlakem z USA, aby přestalo ostřelovat syrské Kurdy, které USA podporuje. Z těchto důvodů jsou vztahy mezi USA a Tureckem, dvěma spojenci v NATO, na bodu mrazu.

Turecko je také ve sporu s Francií, která chce, aby Turecko především bojovalo proti Islámskému státu, a s Evropskou unií ohledně toho, jak řešit uprchlickou krizi.

Jistě k Putinovu velkému potěšení vyvolává rostoucí uprchlická krize rozkol mezi Evropou a USA, kdy odstoupivší francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius obvinil Washington z nečinnosti. Rozhodnutí Angely Merkelové otevřít dveře uprchlíkům se stává v Německu stále větším terčem kritiky a francouzský premiér Manuel Valls to označil za neudržitelnou praxi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7521

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016