Papež František: Kdo chce stavět zdi proti imigrantům, není křesťan

18. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Pope says Trump is not a Christian; Trump responds

Pope Francis has criticised Donald J. Trump by saying anyone “who thinks only about making walls…is not a Christian”.The Republican presidential hopeful hit back, saying it was “disgraceful” for the Pope to question his faith.

Posted by Channel 4 News on Thursday, February 18, 2016

Při svém návratu letadlem z Mexika do Říma byl papež František dotázán na protiimigrantskou rétoriku amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

František reagoval: "Člověk, který myslí jen na stavění zdí a nikoliv na stavění mostů, není křesťanem."

Donald Trump chce postavit zeď mezi USA a Mexikem a deportovat 11 milionů nezdokumentovaných imigrantů.

Papež František se odmítl vyjádřit, zda by měli Američané pro Donalda Trumpa hlasovat. Řekl: "Říkám jen, že tento člověk není křesťan, pokud říká takové věci. Musíme zkoumat, zda skutečně věci takto řekl."

V Americe hraje při rozhodování voličů náboženská víra silnou roli a papežovy výroky mohou Donalda Trumpa poškodit. Trump tedy reagoval zuřivě:

"To, že náboženský předák takto zpochybňuje něčí víru, je ostudné. Jsem hrdý, že jsem křesťan. Žádný předák, zejména náboženský předák, nemá právo zpochybňovat náboženskou víru druhého člověka."

Trump také označil Vatikán za "konečnou trofej Islámského státu" a "až na Vatikán zaútočí, Papež si bude přát, abych se býval stal prezidentem Spojených států, protože za mě by se to nestalo."

Trumpův stoupenec Jerry Falwell,Jr. se vyjádřil, že "papež zašel příliš daleko". "Ježíš nikdy nezamýšlel dávat instrukce politikům, jak by měli vládnout nějaké zemi," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7236

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2016