Etiopie: Tři týdny do hladomoru, krize jako v Sýrii

17. 2. 2016

čas čtení 5 minut


Etiopie zažívá nejhorší neúrodu za půl století. Organizace Save the Children varovala, že čas běží a mezinárodní společenství by mělo zachránit tisíce lidí před hladověním.


Dvouleté sucho, které zhoršil klimatický jev El Niňo, zničilo úrodu a usmrtilo dobytek v Etiopii a Somálsku. Aktivista Joachim Rahmann hovoří o rozsahu a důsledcích neúrody.

Byl jsi v regionu, mluvil jsi tam s kolegy. Jak až špatné to je - můžeme očekávat, že se to v Etiopii zhorší?

Situace v Etiopii v tuto chvíli je už toho řádu, že deset milionů lidí přímo závisí na potravinové pomoci. Není to jen v Etiopii, podobná situace se rozbíhá v severních částech Somálska. Právě teď čelíme jedné z největších krizí v oblasti potravinové bezpečnosti, jakou region zakusil za více než 50 let. Co pozorujeme je, že situace se patrně během příštího půl roku zhorší. Některé regiony jsou už bez deště přes dva roky. A do očekávaných příštích velkých dešťů v létě počet lidí přímo závislých na potravinové pomoci se zvýší, a jsme už na deseti milionech.

Z těch deseti milionů jsou nejzranitelnější děti, že?

Děti jsou absolutně nejzranitelnější a nejde jen o potravinovou pomoc, co jejich situaci tak zhoršuje. Děti již trpí tím, čemu říkáme vážná akutní podvýživa. Tou je ovlivněno 400 000 dětí. Ale situace sebou nese ještě další rizika pro děti. Lidé opouštějí regiony, kde bývaly pastviny, děti již nejsou posílány do škol kvůli vážné podvýživě - prostě se nedokážou soustředit. Některé školy již zavřeli. Očekáváme, že ze škol vypadne 2,5 milionu dětí. To je krize potravinové bezpečnosti, která je pro děti také mnohem větší humanitární krizí.

V roce 1980 Etiopie zažila katastrofální, devastující hladomor. Poučila se Etiopie? Je na tento hladomor připravena?

Ve srovnání s minulými je tohle tohle hladomor velkého řádu. Je patrně největší za posledních 50 let, když se podíváte na environmentální rozměr. Ale když se teď podíváte, politický systém je připraven, to je jiná situace než dříve. Za poslední dekádu Etiopie učinila ohromné ekonomické pokroky. Dětská úmrtnost se snížila o dvě třetiny. Systémy fungovaly a na etiopské straně dosud fungují systémy, které se vyrovnávají s potravinovou bezpečností. Je tu kolem osmi milionů trvale placených za práci na programech, které se věnují lidem potřebujícím pomoc během hubených let. Ale situace má tak velké rozměry, že etiopská vláda se s ní sama nedokáže vyrovnat. Vláda již věnovala na krizi kolem 370 milionů dolarů. Ale krize je tak veliká, že mezinárodní společenství musí zasáhnout a bylo by neodpustitelné neposkytnout pomoc.

Ale mezinárodní společenství už v Etiopii je; tvoje organizace tam má 1 000 zaměstnanců. Co dalšího je třeba udělat v tom, co označuješ za nejhorší hladomor za půl století?

Organizace jsou již na místě, poskytují přímou potravinovou pomoc a věnují se potřebě chránit děti. Ale mezinárodní výzva se týká 1,4 miliardy dolarů. To je rozsah krize, o níž hovoříme.

A když to mezinárodně porovnáme, Save the Children právě teď pouze dvě krize řadí do této kategorie. Z nich je jednou syrská krize a druhou etiopská. Ale pro etiopskou krizi je k dispozici jen polovina potřebné částky. A máme čas jen tři týdny, pokud nechceme riskovat, že lidé zemřou.

Co se stane, pokud tuto lhůtu nedodržíte?

Pokud lhůta nebude dodržena, zásobování potravinami nebude možno udržet. Vyžaduje čas, dodat potraviny v takovém rozsahu, jaký je třeba k zásobení lidí, když deset milionů lidí již nemá zajištěnu potravinovou bezpečnost. To je počet obyvatel některých evropských zemí! A ti potřebují přímou potravinovou pomoc. To vyžaduje čas. Příští deště jsou očekávány až v létě. Takže příští tři týdny jsou klíčové pro to, abychom dostáli očekáváním.

Zmínil jsi jinou kategorii katastrofy, kterou je Sýrie. Jsi osobně znepokojen, že můžeme čelit únavě dárců, že lidé prostě nevědí, vlády nemají zdroje, aby pomohly milionům lidí v Etiopii?

Vlády částečně plní očekávání, jak v Etiopii, tak v syrské krizi. Ale samozřejmě v obou situacích je třeba udělat více. Když vidíme, že v Etiopii byla sebrána jen polovina potřebné částky, samozřejmě vystupujeme s tím, aby vlády udělaly víc, aby pomohly etiopské vládě a mezinárodním nevládním organizacím, aby nenechaly lidi umřít v situaci, kdy tomu lze nepochybně předejít.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7877

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016