Situace v Idomeni je stále kritická. Na místě je Czech team

15. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva spolku "Pomáháme lidem na útěku"

Idomeni 15.3.2016 - Čeští dobrovolníci zasahují v Idomeni na řecko-makedonské hranici, situace je stále kritická. Na místě prakticky vyrostlo stanové město pro 12 000 lidí, celé rodiny zde již třetím týdnem přežívají ve stanech v nouzových podmínkách. “Problém je v tom, že i v oficiálních táborech na řeckém území jsou velmi špatné podmínky - podle našich informací tam například není dostatek hygienického zázemí,” říká Dalimil Petrilák, analytik spolku Pomáháme lidem na útěku, který je v Idomeni od pondělního večera. Zoufalá situace vyvrcholila včerejším pokusem několika stovek lidí na útěku překročit hranici na jiném místě přebroděním řeky. Čeští dobrovolníci se ale od této akce distancují.

“Nevíme samozřejmě, kdo tu akci vymyslel, ale je to naprostý nesmysl a navíc ilegální, my bychom v žádné situaci na nic takového nepřistoupili,” komentuje Dalimil Petrilák spekulace médií, že v přechodu řeky pomáhali i naši dobrovolníci. (Dalimil Petrilák se mýlí: přechod hranic uprchlíky není ilegální: Ženevské úmluvy o uprchlících z roku 1951 to výslovně umožňují, pozn. red. BL.) “Problém vidím v bezvýchodnosti nastalé situace - pro uprchlíky je prakticky neřešitelná - většina z nich se nemá ani jak vrátit,” dodává.

Díky špatným podmínkám v okolních táborech tedy lidé nemají důvod Idomeni opouštět a tak v provizorních podmínkách stále doufají, že hranice se znovu otevře. Řecko zároveň nemá kapacitu tábor vyklidit, ani se o lidi, kteří nyní v Idomeni čekají, postarat, zatímco Makedonie tvrdí, že všechny uprchlíky, kterým se povede překročit hranici bude vracet do Řecka. Zástupci Czech teamu na místě zavádějí systém rozdávání pomoci, se kterým mají zkušenosti z jiných míst balkánské trasy. “Už v minulém týdnu se našim dobrovolníkům zde povedlo převzít vedení skladu a nastavit efektivní systém distribuce”, říká Zuzka Lenhartová, předsedkyně spolku Pomáháme lidem na útěku, která je v tuto chvíli také přímo na místě. Na místě je nyní cca 9 českých dobrovolníků, včetně analytika a zkušeného koordinátora. “Snažíme se vyhodnotit situaci a zjistit, jakým způsobem můžeme co nejefektivněji pomáhat”, říká Dalimil Petrilák. Na místě je situace podle něj stabilizovaná, přesto ale zůstává kritická. “Nejviditelněji zde pomáhají Lékaři bez hranic, jejich přítomnost je skutečně masivní, ale i tak se na lékařské ošetření čeká. Je zde i UNHCR, lidé si v případě potřeby mohou dojít nakoupit jídlo. Nejsou tedy v přímém ohrožení života - nicméně pár kroků ode mne je trojitý ostnatý drát a policisté se samopaly a vodními děly. Nelze tu lidi takto držet další týdny,” doplňuje Petrilák.

Lidé v Idomeni přespávají buď ve velkých vojenských stanech, nebo běžných malých stanech- tísní se v nich celé rodiny. Na místě opět prší a všude je po kotníky bláta, největším problémem je tedy nyní to, že nelze udržet alespoň děti a ženy v suchu. “Snažíme se dělat, co můžeme a dobrovolníků je na místě poměrně velké množství. Ale ani dalších tisíc dobrovolníků by zde nemohlo situaci vyřešit - nezbývá, než volat potom, aby se situací těchto lidí začal někdo vážně zabývat. My jako dobrovolníci tu opět hasíme nejhorší problémy, ale apelujeme na to, aby politické špičky začaly hledat jejich skutečné řešení. Situace je neudržitelná - včerejší incident je toho důkazem”, hodnotí situaci Zuzana Lenhartová.

0
Vytisknout
7062

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2016