Hysterická reakce médií napomáhá teroristům

22. 3. 2016

čas čtení 3 minuty


Poskytování publicity atentátům a emocionální reakce jsou idiotstvím, které slouží teroristům. Není ale stupidní snažit se umenšit, a nikoliv zvětšovat hněv, který lidi vede k páchání atentátů, a také zmenšovat sílu samotného incidentu. To první vyžaduje moudřejší zahraniční politiku, než jakou západní státy za posledních deset let provádějí vůči muslimskému světu. To druhé je dokonce ještě obtížnější. Vyžaduje to trpělivost a uměřenost při poskytování publicity teroristickým incidentům a reakcím na ně.

Účelem terorismu není ničit či zabíjet. Cílem terorismu je dosáhnout politických důsledků prostřednictvím obrovské publicity, která přichází s děsivými incidenty. Záměrem úterních atentátů v Bruselu je právě toto. Zabíjet náhodné kolemjdoucí nemá žádný válečný účel. Výbušná síla vzniká v důsledku naší reakce, v důsledku toho, že útokům věnujeme obrovskou pozornost a že na ně politikové houfně reagují.

Poskytování publicity atentátům a emocionální reakce jsou idiotstvím, které slouží teroristům, argumentuje Simon Jenkins.

Neexistuje žádná možnost jak by nějaká společnost mohla zabránit teroristickým útokům. Vzhledem k tomu, že jsou náhodné, žádná míra ochrany nemůže žádnou komunitu před útoky ubránit. Žádná míra policejní práce či sledování, žádná míra použití armády či námořnictva, nemluvě o střelách či jaderných zbraních, nemůže lidi před teroristickými útoky ochránit. Atentátníci a vrahové vždycky uniknou sledování a atentát provedou.

Politický terorismus je tak starý jako válka sama. Vyvolávání strachu v civilním obyvatelstvu bylo vždycky standardní zbraní. "Boj proti terorismu" je stejně nesmyslný jako "boj proti zbraním".

Není ale stupidní snažit se umenšit, a nikoliv zvětšovat hněv, který lidi vede k páchání atentátů, a také zmenšovat sílu samotného incidentu. To první vyžaduje moudřejší zahraniční politiku, než jakou západní státy za posledních deset let provádějí vůči muslimskému světu. To druhé je dokonce ještě obtížnější. Vyžaduje to trpělivost a uměřenost při poskytování publicity teroristickým incidentům a reakcím na ně.

Totální pozornost médií, která je automaticky zajištěna pro každý teroristický atentát, je neodpovědná. Média samozřejmě musejí "informovat", avšak nesmějí bláznit a hysterčit a vyžívat se ve způsobeném násilí tak, jak to zjevně dělají v souvislosti s brutalitou Islámského státu.

A co je vážnější, cílem teroristů je zjevně zlikvidovat západní společnost, ukázat, že liberální demokracie je podvod a vyvolat pronásledování muslimů.

Avšak přesně takto reaguje bezpečnostní průmysl na tyto incidenty. Bezpečnostní průmysl je arogantně přesvědčen, že je mocný, a že není schopen si přiznat, že jsou některé věci, proti nimž nemůžeme být ochráněni. Takže když k atentátům dojde, automaticky vyžadují více peněz a ještě více moci. Ty se jim nesmějí dát.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9543

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016