Prominentní muslimové apelují po vraždě glasgowského obchodníka na občany, aby projevili solidaritu

28. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Do neděle vybrali obyvatelé Glasgowa pro Shahovu rodinu 50 000 liber (1,75 milionu Kč)



Prominentní členové muslimské komunity v Glasgow apelovali, aby občané zachovali klid a aby projevili solidaritu poté, co byl v Glasgow ubodán muslimský obchodník a aktivista za spolupráci mezi muslimy, křesťany a věřícími dalších náboženství.

Humza Yousaf, skotský ministr pro mezinárodní rozvoj a jediný muslim ve skotské vládě, okamžitě po vraždě reagoval na Twitteru: "Odporná rakovina sektářství musí být zlikvidována, ať existuje kdekoliv - i mezi muslimy."

Zavražděný obchodník Asad Shah, jehož poslední status na Facebooku, zveřejněný několik hodin před jeho smrtí, nabízel blahopřání k Velikonocům "mému milovanému křesťanskému národu" byl příslušníkem ahmadijské muslimské komunity.

Tato menšinová muslimská komunita je terčem pronásledování, většinou v poslední době v Pákistánu a v Indonésii a mnoho ordotoxních muslimů se k ní staví otevřeně nepřátelsky.

Aamer Anwar, lidskoprávní právní a čelný skotsk zastánce reformy v muslimské komunitě, se vyjádřil, že náboženští představitelé "musejí jednat" a veřejně odmítnout veškeré formy náboženského sektářství.

Anwar uvedl, v souvislosti s katolickým a protestantským sektářstvím, které je do západního Skotska importováno ze severního Irska: "V městě, jako je Glasgow, víme už velmi dlouho, co je to hate crime, zločinnost motivovaná nenávistí, a sektářství. Nechceme, aby se do Británie importovala sektářská bigotnost a nenávist z Pákistánu. Je nesmírně důležité pro rodinu Asaha Shaha, aby věděli, že jejich bratři a sestry v sunnitské komunitě nebudou toto tolerovat."

Ahmadijská muslimská komunita apelovala na britskou vládu, aby vymýtila extremismus ve všech jeho formách. Mian A Wahab Mahmood, vysoký činitel v mešitě Baitur Rahman, kde se modlí 400 ahmadijských muslimů žijících v Glasgow, naléhal, aby komunita počkala se svými závěry ohledně Asad Shahovy smrti, dokud policie neuzavře své vyšetřování.

Během víkendu přicházely další a další kondolence pro usmrceného obchodníka, který se do Skotska přistěhoval z Pákistánu v devadesátých letech dvacátého století. Obyvatelé glasgowské čtvrti Shawlands hovoří o jemném muži, který měl velmi rád lidi kolem sebe a dokonce tiskl pro své zákazníky individuální vánoční blahopřání s osobním vzkazem pro každého z nich.

V pátek navštívilo vigilii na počest usmrceného obchodníka více než 400 osob včetně skotské premiérky Nicoly Sturgeonové. Vigilii zorganizovaly dvě ženy - jedna muslimka a jedna křesťanka a rozšířily o ní informace na sociálních sítích pod hashtagem #thisisnotwhoweare, #tohle nejsme.

Do neděle vybrali obyvatelé Glasgowa pro Shahovu rodinu 50 000 liber (1,75 milionu Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6314

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2016