Belgická policie použila vodního děla proti demonstraci antiimigrantských aktivistů

28. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Pořádková policie použila vodního děla proti ultrapravicovým demonstrantům, kteří v neděli napadli "svatyni" na bruselském náměstí Place de la Bourse, věnovanou obětem nedávných útoků, a vykřikovali tam protiimigrantská hesla.

Asi 200 mužů v černém, někteří v maskách, skandovalo nacionalistická a protiimigrantská hesla a zdravilo nacisticky vztyčenou pravicí. Pořádková policie se štíty a vodním dělem náměstí vyprázdnila a deset lidí bylo zatčeno. Demonstranti skandovali hesla jako "Tohle je náš domov" a lidé, kteří na náměstí zapalovali svíčky, zpětně skandovali "Ne nenávisti!"

Belgická policie vyslýchá čtyři nové podezřelé osoby ohledně teroristické činnosti po třinácti policejních raziích v Bruselu a v městech Mechelen a Duffel provedených v neděli dopoledne. Belgičtí vyšetřovatelé také dál provádějí analýzu DNA ve snaze určit přesnou roli Fayçala Cheffou, 31, Belgičana, který byl obžalován z teroristických vražd.

Belgické úřady dosud nepotvrdily, zda je Cheffou podezřívaným třetím atentátníkem na bruselském letišti. Cheffou byl policii znám. V roce 2003 byl odsouzen do vězení ve věku 18 let za spolupráci s kriminálním podsvětím a za účast na vraždě. Cheffou byl v posledních letech silně zradikalizován a policii na něho upozornily koncem loňského roku charitativní organizace, že se snaží verbovat uprchlíky pro kauzu radikálního extremismu. Bývalí dobrovolníci pracující s žadateli o azyl charakterizovali Cheffoua jako "agresivního" a jako "osobu, která byla posedlá touhou po moci".

V pátek byl v Bruselu na zastávce tramvaje v Schaerbeeku v rámci obří policejní operace postřelen a zatčen v souvislosti s přípravou neúspěšného atentátu ve Francii muž označená belgickou federální prokuraturou jako Abderamane A. Na žádost belgické policie byl v Itálii v sobotu zatčen Alžířan Djamal Eddine Ouali, 40, který údajně vyráběl falešné dokumenty, které mohly být zneužity sítí napojenou na bruselské a listopadové pařížské útoky.

Holandská policie zatkla v neděli večer v Rotterdamu dvaatřicetiletého Francouze na základě podezření, že plánuje teroristické útoky. Při policejní operaci v západním Rotterdamu byli zatčeni tři další muži, dva z nichž byli alžírského původu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6812

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2016