Belgická policie nalezla další bombu, chemikálie a vlajku "islámského státu"

23. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Policie nalezla při raziích po útocích v Bruselu hřebíkovou bombu, chemikálie a vlajku IS. K nálezům došlo ve čtvrti Schaerbeek v severovýchodní části města, kde pravděpodobně žiji dva podezřelí z útoků v Paříži.


Byt v Schaarbeeku si pronajal Najim Laachraoui, podezřelý identifikovaný na základě DNA nalezené na jedné z bomb použitých při pařížských útocích. A předpokládá se, že se v bytě po tři týdny ukrýval Salah Abdeslam podezřelý z organizování pařížských masakrů.

Další z podezřelých vystupující pod jménem Amine Choukri byl zatčen protiteroristickou policií, když bylo zjištěno, že žil s Abdeslamem poté, co se dostal do Evropy z Řecka. Choukri měl v okamžiku zatčení u sebe falešný syrský pas na jméno Monir Ahmed Alaaj a falešný belgický občanský průkaz na jméno Amine Choukri.

Bylo zatčeno také několik dalších členů džihádistické rodiny obviněných z napomáhání při skrývání podezřelého.

Podle listu The Daily Telegraph byl vyfotografován a byly mu odebrány otisky prstů 20. září. Provedly řecké úřady na ostrově Leros, když tam přicestoval. To naznačuje, že podobně jako nejméně jeden z pařížských atentátníků přicestoval do Evropy přes Řecko.

Čtyřpatrové domy v bruselském Molenbeeku jsou rozděleny na byty a pronajaty 100 000 přistěhovalců, především Marokáncům a Turkům ve druhé nebo třetí generaci. Protože velkou většinu obyvatel tvoří muslimové, stojí tu celkem 22 mešit.

Belgický premiér Charles Michel připouští, že takřka pokaždé, když se objeví problémy s džihádisty, existuje spojení na bruselskou muslimskou čtvrť. "Zkoušeli jsme prevenci. Teď musíme jít do represe. Byla to forma lassez faire a laxnosti. Teď za to platíme," prohlásil premiér.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6015

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016