O Maďarsku a o vzdělávacím dopadu Britských listů

14. 4. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


Mám několik poznámek k těmto větám pana Urbana:

1) Britské listy ovšem z nikoho člověka správné víry nedělají. Britské listy žijí ve světě, kde všichni zcela samozřejmě tuto víru sdílí.

Poznámka: Nesdílejí všichni. BL čtou i lidi, kteří navenek tvrdí, že je nečtou, že by je nikdy nečetli, fuj, říkají, ale tajně čtou, tedy lidi jiných názorů.

Někteří pak píšou pestré a spílavé e-maily (mažu). Čili jakási vzdělávací role tady přece jen je, pro toho, kdo chce vychován býti, jako ve škole.

2) Na druhou stranu, Maďarsko je díky Orbánovi vyvrhelem EU už delší dobu, a nezdá se, že by schopnost Maďarska „obhajovat svoje zájmy“ byla nějak zásadně omezena.

Poznámka: Myslím si, že většina Čechů situaci v Maďarsku zná jen povrchně. Skutečnost je ale přinejmenším alarmující a úvahy o možnosti vyloučení Maďarska z EU jsou, třeba v Rakousku, realitou, i když to prý formálně nejde. Měl jsem možnost vyslechnout přednášku Prof. dr. Seewanna z Mnichova, znalce Maďarska par excellence.

Já i ostatní posluchači jsme čubrněli, co je dnes v Maďarsku možné. Po vesnici chodí starosta z Jobbiku v kroji a holínkách a s bičíkem v ruce popohání k veřejné práci na úklidu. Viz tento francouzský dokumentární film. Místo slibované prosperity nacionalismus se zřetelně fašistickými rysy.

0
Vytisknout
7961

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2016