Human Rights Watch viní Egypt z mučení zadržovaných dětí

22. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Organizace Human Rights Watch ve čtvrtek obvinila egyptskou policii ze zadržování a mučení 20 osob, včetně 8 dětí. Tvrdí, že v severoafrické zemi existuje vzorec takového zneužívání ze strany bezpečnostních složek.


Organizace sídlící v New Yorku tvrdí ve své zprávě, že 6 osob zatčených v pobřežním městě Alexandrii v únoru nahlásilo mučení příbuzných elektrickými šoky a bitím. Zadržení byli obviněni z nepovoleného protestu, vandalismu a žhářství a z účasti v ilegální skupině.

Policejní představitel sdělil AFP, že obvinění ve zprávě "je nelogické a fabrikované".

HRW tvrdí, že policie původně odmítla připustit zadržování zatčených po dobu delší než týden. Když se o týden později zadržení obrátili na soud, policie prohlásila ve vlastní zprávě, že vyšetřovatel byl právě zatčen.

"Někteří egyptští představitelé nechali zmizet děti a zřejmě je mučili, pak zfalšovali záznamy o zatčení, aby to zakryli," cituje zpráva ředitelku HRW pro práva dětí Zamu Coursen-Neffovou. "Úřady nad zprávami o zneužívání zavírají oči a odmítají je vyšetřovat."

Coursen-Neffová tvrdí, že šest zadržovaných sdělilo příbuzným, že byli pověšeni za ruce, vystaveni elektrošokům do genitálií a mláceni. K jejich zatčení došlo po údajném žhářském útoku na policejní vozidlo a garáž.

"Zatčení odpovídá širšímu vzorci porušování práv policisty z Agentury pro národní bezpečnost při ministerstvu vnitra," uvedla zpráva.

HRW, která dokumentuje v Egyptě případy tohoto typu od roku 2014, tvrdí, že bezpečnostní složky provádějí podobné zákroky proti protestujícím a disidentům. Takové praktiky se rozšířily po svržení islamistického prezidenta Mursího v roce 2013.

Po svržení prezidenta následovaly represe proti příznivcům, což vedlo k více než 1 000 mrtvých a dalším tisícům vězněných. Mursího organizace Muslimské bratrstvo byla označena za teroristickou skupinu a protesty bez povolení policií jsou zakázány.

Mezitím islamisté na Sinajském poloostrově zahájili povstání, které zabilo stovky policistů a vojáků. Egyptská odnož IS se také přihlásila k odpovědnosti za bombový útok na ruský dopravní letoun na Sinaji. Došlo k němu v říjnu a zabil 224 osob na palubě letadla.

Bývalý šéf armády Abdal Fatáh as-Sisí, který Mursího svrhl, prokázal malou trpělivost s disidenty, ale také slíbil potlačit zneužívání ze strany policie.

Vloni bylo několik policistů usvědčeno z umučení zadržovaných.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7483

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2016