Rakouská vláda vyšetřuje nesrovnalosti při volbě prezidenta

26. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Rakouské ministerstvo vnitra oznámilo vyšetřování "volebních nesrovnalostí" ve čtyřech městech během nedávných prezidentských voleb.


Ve všech případech kandidát pravicově populistické strany Svobodných (FPÖ) Norbert Hofer zvítězil v hlasování provedeném osobně ve volebních místnostech, avšak ve třech případech prohrál po započtení korespondenčně zaslaných hlasů.

Podle oficiálního prohlášení šéfa volebního odboru ministerstva vnitra Roberta Steina "nesrovnalosti" ve všech případech zahrnovaly otevření obálek a "počítání" korespondenčních hlasů den předtím, než k tomu podle zákona mělo dojít.

Ministerstvo nehovoří o podvodu, zaměří se na vyšetření skutečností. Jeho předmětem jsou čtyři města v Korutanech, kde byla shora uvedená praxe zatím potvrzena. Proces odstartovala oficiální stížnost z Villachu. Podle předsedy tamní volební komise byly korespondenční hlasy otevřeny a "sečteny" v neděli bez přítomnosti pozorovatelů.

Oficiálně měly být všechny takto obdržené hlasy uzamčeny a obálky rozlepeny teprve v přítomnosti pozorovatelů v pondělí ráno.

Podle Steina po stížnosti z Villachu následovaly ještě tři další volební okrsky - Villach Land, Wolfsberg a Hermagor.

Ve všech zmíněných případech je potvrzeno, že korespondenční hlasy byly sčítány v neděli beze svědků a v rozporu s oficiálními pravidly.

Ministerstvo zahájilo vyšetřování a pravděpodobně vlastní vyšetřování zahájí také volební komise.

Ve Villachu Hofer získal 56,2 % hlasů, než došlo k započtení korespondenčních. V okrsku Villach Land získal 59,3 %, ve Wolfsbergu 67,6 % a v Hermagoru 54,4 %.

Nezávislý kandidát a expředseda Zelených Alexandr Van der Bellen však měl získat velkou většinu z 12 378 korespondenčně zaslaných hlasů, což mu ve třech případech přineslo vítězství.

FPÖ již dříve oznámila podezření, že i na řadě jiných míst byly korespondenční hlasy sčítány v rozporu s předpisy již v neděli.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8041

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2016