Soros předpovídá v případě brexitu dramatický pád libry

21. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

George Soros, nejslavnější světový měnový spekulant, který v roce 1992 vydělal miliony, když donutil svými finančními spekulacemi britskou libru, aby vypadla z tehdejšího Evropského měnového mechanismu, varoval, že v případě brexitu by libra zaznamenala daleko drastičtější a dramatičtější pád než během tzv. černého pátku r. 1992.

Pád libry by znamenal obrovské zisky pro finanční spekulanty, kteří si vsadí na odchod Británie z EU, ale "většina voličů by o hodně zchudla".

Podle Sorose by na rozdíl od roku 1992 britská ústřední banka nemohla snížit úrokové míry, protože Británie má dnes daleko větší deficit na běžném účtu než tehdy a exportéři by v důsledku vzniklé nejistoty nemohli využít levnější libry.

"Očekávám, že libra by téměř určitě ostře a rychle poklesla, a to více než o oněch 15 procent v září 1992, kdy jsem měl to štěstí, že jsem zaznamenal velké zisky pro svůj hedgový fond na úkor Anglické banky a britské vlády.

V měsících, které následovaly po razantní devalvaci libry r. 1992, byly úrokové míry sníženy z 10 procent na 5,5 procent - jenže v současnosti jsou britské úrokové míry pouhé 0,5 procenta. Proto podle Sorose nemůže Anglická banka v případě, že by brexit vedl k hospodářské recesi, skoro vůbec nic proti ní dělat.

Pokud by Británie odešla z Evropské unie, britská libra by se propadla až k paritě s eurem (v současnosti je euro 27 Kč, britská libra 35 Kč). Mělo by to dramatický dopad na finanční trhy, investice, ceny i zaměstnanost, řekl Soros.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7170

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2016