Rozum do hrsti: Nepropadejme nesmyslům pravicového populismu

19. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Motto:

Alexander Tomský v ČT: Brexit je velmi rozumné a zdrženlivé hnutí, argumenty super-racionální, Johnson velký rétor. ZDE.

Atmosféra v Anglii je nyní děsná. Ale představte si, o kolik děsnější bude, až nacionalistická pravice si začne vymýšlet ještě daleko fanatičtější konspirační teorie, kterými bude vysvětlovat krizi, kterou vyvolala.

Atmosféra v Anglii je dosud nejděsnější za celý můj život. Je tomu, jako kdyby se rozvalily stoky. Kampaň aktivistů za odchod Británie z EU si vybrala to nejhorší z Anglie a vytvořila z toho bezznalostní hnutí křiklounů a uzavřených myslí. Je lehké se jim posmívat, ale je životně důležité proti tomu bojovat, protože tato nová pravice může zaznamenat vítězství, které možná už nepůjde zvrátit, varuje komentátor Nick Cohen.

Uvědomíte si, jak intenzivní je šarlatánství mužů, kteří požadují, abyste je ve volbách podpořili, pokud si vzpomenete, že vedoucí aktivisté kampaně za Brexit se kdysi stylizovali do umírněných konzervativců. Nestalo se dosud nikdy v britské historii, že by ministrovi prošlo odmítání všech expertních námitek slovy "Myslím, že lid v této zemi už má plné zuby expertů." Nová pravice to Michaelu Goveovi toleruje, protože ví, že stoupenci Brexitu zvítězí jen potud, pokud plně přijmou a budou šířit iracionalitu.

Aktivisté za odchod Británie z EU nyní tvrdí, že nemají nic společného se stranou UKIP, která napodobuje propagandu fašistické Evropy. Jenže aktivisté za Brexit si uvědomili, že v racionální debatě o pracovních příležitostech a životní úrovni nemohou vyhrát. Jak na to poukázaly tisíce ekonomů, je nesmyslné tvrdit, že Británie na tom bude ekonomicky líp, když se odřízne od nejbohatšího jednotného trhu na světě.

Odchod z EU bude pro Británii ranou. A ta zasáhne nejvíc nejchudší lidi.

Tato kampaň otrávila veřejnou debatu podporou paranoidního populismu, ducha naší éry.

Paranoidní populismus je všeobecně rozšířená nemoc, je běžná jak na pravici, tak na levici. Definice paranoidního populismu je jednoduchá: Nikdo nepředkládá protiargumenty v dobré víře. Mí oponenti lžou. Jsou zkorumpovaní. Nejenže se mýlí, ale jsou i zdegenerovaní.

Stačí pohlédnout na neuroticky systematickou, intenzivní kampaň proti imigraci v denících Daily Mail a Express anebo na antisemitismus levice, abyste si uvědomili, že konečným mobilizátorem paranoidního populismu je rasismus: nejstarší a nejefektivnější verbovací agent v historii. Internet nás naučil žít v bublině, kdy se vyhýbáme alternativním názorům.

Kampaň za odchod Británie z EU byla nucena ponořit se do stok konspiračních teorií a rasismu, protože nikam jinam nemohla jít. Teď ta kampaň vypadá jako aliance trollů. Aktivisté za odchod Británie z EU zatracují všechny své kritiky jako lháře, a to zḱorumpované lháře. "Jsou placeni Bruselem a Evropskou komisí."

Tak jako často v minulosti, ti, kteří tvrdí, že bojují proti elitě jménem mas se chovají nejmanipulativněji. Zmatení novináři, kteří nerozumějí tomuto novému světu, se zdvořile dotazují, proč Johnson a Gove tvrdí, že britští důchodci budou trpět, až britské státní zdravotnictví zahltí 77 milionů Turků, když neexistují vůbec žádné vyhlídky na to, že by Turecko vstoupilo do EU. Odpověď je jednoduchá: Dělají to, protože vědí, že vyvolávat rasový strach funguje. Dělají to, protože vědí, že když proti nim dá do vysílání BBC nějakého experta, mohou ho z pohrdáním označit za lháře a podvodníka.

Tato pravice má přitom největší pohrdání pro lidi, o nichž tvrdí, že je reprezentuje. Jménem obrany Británie Brexit Británii zlikviduje, pokud Skotsko pak ze Spojeného království odejde. Jménem obrany Británie rozbijí Johnson, Farage a Gove jednotu Západu a vytvoří vlčí úsměv na tváři Vladimíra Putina. Jménem obrany Británie vyvolá Brexit dlouhodobou hospodářskou, ústavní a diplomatickou krizi, o níž její autoři nemají nejmenší tušení jak ji vyřešit.

Atmosféra v Anglii je nyní děsná. Ale představte si, o kolik děsnější bude, až nacionalistická pravice si začne vymýšlet ještě daleko fanatičtější konspirační teorie, kterými bude vysvětlovat krizi, kterou vyvolala.

Pokud máte rádi svou zemi a myslíte si, že není tak špatná, nepředávejte ji úskočným mužům, kteří zrazují ty nejlepší anglické vlastnosti a zároveň se snaží vyvolat v nás to nejhorší.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8964

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2016