Kampaň před čtvrtečním britským referendem vrcholí

22. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

- Boris Johnson v rozhlase BBC: "Michael Gove právem srovnává odborníky za setrvávání Británie v EU s nacisty":

- Všichni vedoucí představitelé skotských politických stran se vyslovili za setrvání Británie v EU:

David Cameron odmítl ve středu v rozhlase BBC tvrzení Borise Johnsona, že čtvrtek je pro Británii "Dnem nezávislosti" jako nesmysl: "Není pravda, že jsme 'připoutáni k mrtvole'. Tvrzení, že Británie 'není nezávislá', je nesmysl. Celá tahle debata je důkazem o naší suverenitě. Británie nezažila invazi po dobu tisíce let, máme instituce, které nám slouží dobře. Imigrace je problém, ale rána britské ekonomice by byla větším problémem, kdyby voliči podpořili Brexit.

Cameron odsoudil tvrzení Michaela Govea, který srovnal experty, varující před Brexitem, s nacistickými propagandisty: "Je opravdu pozoruhodné, že stoupenci Brexitu srovnávají tyto nezávislé experty, podnikatele, ekonomy, nositele Nobelovy ceny s nacistickými propagandisty."

Bývalý premiér John Major obvinil Johnsona a Govea, že to jsou "hrobníci britské prosperity".

- Pařížané začali rozdávat na londýnských nádražích Londýňanům croissanty, aby setrvali v EU. Policie je upozornila, že je to porušením zákona, protože se lidem nesmějí dávat žádné dárky, aby nějak hlasovali. Tak se kampaň změnila a Pařížané londýnským cestujícím na nádražích rozdávají pohlednice, osobně je přesvědčující, aby hlasovali pro setrvání v EU:

- Čelný stoupenec kampaně za Brexit Michael Gove se vyjádřil, že to, že skoro všichni vědci podporují setrvání Británie v EU, je obdobné tomu, když nacistické Německo ve třicátých letech odsoudilo teorie Alberta Einsteina, protože Einsten byl žid.

- Článek od Martina Fletchera, bývalého zahraničněpolitického editora deníku Times o tom že vedoucí představitel kampaně pro Brexit Boris Johnson je dlouhá léta usvědčený lhář, jehož dlouholeté lživé články pomlouvající Evropskou unii vytvořily britské euroskeptické hnutí, vyšel nyní v deníku New York Times

- Donald Trump podpořil Brexit

- 1285 čelných britských podnikatelů dopisem publikovaném v deníku Times podpořilo setrvání Británie v EU. Varovali, že Brexit by byl vážným problémem i pro malé a střední podnikatele. Boris Johnson obvinil premiéra Davida Camerona, že prý jeho úřad vydírá britské podnikatele, aby podpořili setrvání Británie v EU, jinak prý nedostanou vládní kontrakty.

- Yvette Cooper, čelná představitelka Labouristické strany, aktivistka za práva uprchlíků, která podporuje setrvání Británie v EU, oznámila policii, že jí a jejím rodinným příslušníkům bylo na Twitteru vyhrožováno zavražděním.

- Italský premiér Matteo Renzi apeloval na Brity, aby setrvali v EU

- Bulvární deník The Sun zahájil přímý útok na integritu premiéra Davida Camerona: "NEDŮVĚŘUJTE MU A HLASUJTE PRO ODCHOD Z EU!":

- Britské stránky vyhledávače Google jsou věnovány zavražděné poslankyni Jo Cox.Ve středu by byly její 42. narozeniny. Její manžel, Brendan Cox, se vyjádřil, že Jo Cox byla zavražděna pro své politické názory. Od konce minulého týdne se vybralo na dobročinný fond, vytvořený jejím jménem, více než milion liber. Celosvětově se dnes konají vzpomínkové akce za Jo Cox.

- Polský palác kultury a vědy ve Varšavě byl osvícen britskou vlajkou na podporu setrvání Británie v EU.

- V Austrálii se konají vzpomínkové akce za Jo Cox:

Další průběžné informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6129

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2016