Muslimští uprchlíci v Evropě konvertují na křesťanství

19. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Reverendka Sally Smith v anglickém městě Stoke-on-Trent proměnila svůj středostavovský kostel sv. Marka v kongregaci připomínající uprchlické středisko. Chodí tam Íránci, Syřané, Iráčané, Bangladéšané a Eritrejci, kteří buď hledají spásu v jiném náboženství, anebo prostě hledají pomoc.

Kostel Smithové je mikrokosmem toho, co se děje po celé Evropě. Rostoucí počet muslimských uprchlíků konvertuje na křesťanství.

Smithová se stará o žadatele o azyl, poskytuje jim jídlo a šatstvo, kupuje nové boty pro jejich děti a stará se o jejich zdravotní potřeby. Tento její laskavý přístup vede mnohé z uprchlíků, že konvertují na křesťanství - v průměru tři až čtyři lidi týdně. Někteří to udělají tajně, jiní z pocitu vděčnosti. Ještě jiní hledají duchovní úlevu poté, co zažili zvěrstva.

Smithová ovšem pociťuje odpor od některých bělošských členů její kongreace. Stěžují si, že se věnuje uprchlíkům a ne jim. Reaguje na to: "No, tohleto je to, co se ode mne očekává a vy byste to měli dělat se mnou. Měli bychom to dělat společně."

Mnozí uprchlíci zjišťují, že jim anglické mešity nepomohou, a tak končí u Sally Smith.

Avšak je možné jen tak změnit své náboženství? Smithová argumentuje, že v globální společnosti se rozkládají rozdíly mezi jednotlivými náboženstvími. "Jak dochází k tomuto masovému pohybu obyvatelstva, věřící lidé přicházejí do světských společností a víra je pro ně opravdu důležitá," vysvětluje Smithová. "A je jim v podstatě jedno, jakým způsobem se ta víra projevuje. Oni prostě chtějí jen mít možnost se někde modlit. My jim pomáháme, aniž bychom je nutili ke konverzi. Nejdůležitější pro mě je, aby se lidé v našem kostele mohli modlit, bez ohledu na svou víru.

Podrobnosti v angličtině

0
Vytisknout
7580

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2016