Baronka Warsi: Za normalizaci rasismu nesou vinu politikové

22. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Konzervativní poslankyně britské Horní sněmovny upozorňuje, že konfliktní taktika aktivistů za brexit umožnila extremistickým postojům vstoupit do mainstreamu

Politikové dovolili, aby xenofobie, islamofobie a antisemitismus vstoupily do politického mainstreamu. Je to důsledkem jejich toxického a konfliktního přístupu v předvolební kampani, která předcházela referendu o brexitu, varuje baronka Warsi.

Konstatovala, že je hluboce znepokojena současným politickým klimatem. Tvrdí, že vlna "normalizovaného rasismu" podporuje vzestup ultrapravice.

"Připadalo mi to sice i tehdy odporné, ale pro mě byl rasismus sedmdesátých a osmdesátých let, který byl otevřený a násilnický, vlastně přijatelnější než nynější nová forma 'bezúhonné, vážené' xenofobie, která se šíří v politických kruzích, v novinářských kruzích a na univerzitách," zdůraznila.

Warsiová argumentuje, že kampaň před britským referendem o brexitu a předvolební kampaň před volbou londýnského primátora napomohly vytvoření společenské atmosféry, v níž mají lidé pocit, že je přijatelné říkat britským komunitám, které žijí v zemi desítky let, "je načase, abyste se vrátili domů".

Warsiová zdůraznila, že kampaň za brexit začala z britské společnosti vylučovat určité společenské skupiny - Východoevropany, Turky, uprchlíky - jako cizince, "představitele jinakosti".

Warsiová si v minulých dnech ostře stěžovala na bývalého šéfredaktora bulvárního deníku Sun, Kelvina Mackenzieho, který kritizoval Channel Four News, že o masakru v Nice informovala ve vysílání této televize známá reportérka v hidžábu.

"Jakou to tady vytváříme Británii? Lidi říkali: Proč by ta ženská měla mít šátek? A co bude dál? začnou lidi říkat: Proč má ten člověk židovskou čepici? Proč má ten člověk turban? A jako ženy, my jsme nepřekonaly padesátá léta, kdy nám bělošští muži středních let diktovali, co smíme a co nesmíme nosit? Doufala jsem, že už nežijeme v éře, kdy se lidé vyjadřují k tomu, jak dlouhou máme mít sukni."

Podle Warsiové začala být politika daleko toxičtější. "Když politikové odsuzují hate crime, žádám je, podívejte se velmi tvrdě a dlouze nejprve na sebe samotné. Co že to děláme, že to signalizuje zelenou lidem, kteří zastávají rasistické, islamofobní, antisemitské, xenofobní názory, že je OK tyto věci říkat na veřejnosti."

Warsiová apelovala na premiérku Mayovou a na další čelné politiky, aby takové taktiky z příštích politických kampaní vyloučili. "Tenhle pojem vnitřního nepřítele a páté kolony, který vytvořili lidé ze strany UKIP, se nyní prosadil do mainstreamové politiky."

Zároveň se konala nadstranická parlamentní konference, která požaduje odpovědnější politické vedení po "toxické" kampani za referendum o brexitu. Policie a náboženské organizace vyjádřily znepokojení nad nárůstem trestných činů, motivovaných xenofobií a rasistických incidentů.

Warsiová apelovala na komunity, aby vytvářely společenskou soudržnost. Dodala: "Každá komunita má právo být ochraňována." Dodala, že Britové, a to především bělošští muži dělnického původu, se nyní stále častěji ptají, zda jsou marginalizováni a zda vůbec někam patří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7819

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2016