Brexit povede k úplné likvidaci pěstování britského ovoce a zeleniny, varují zemědělci

3. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


Britské ovoce a zelenina zmizí z obchodů, pokud bude zrušen přístup do Británie pro pracovníky z EU, kteří sklízejí v podstatě celou úrodu ovoce a zeleniny, pěstovaných v Británii, varují angličtí zemědělci. Zákaz vstupu pro zemědělské pracovníky z EU do Británie ohrozí potravinovou bezpečnost Británie a ovoce a zelenina v britských obchodech bude dražší než nyní. Angličtí zemědělci naléhají na britskou vládu, aby zavedla nový systém, který by povoloval pracovníkům z EU sklízet v Británii ovoce a zeleninu. Jinak se pěstování ovoce a zeleniny přesune do zahraničí anebo se začnou pěstovat cereálie, které lze sklízet strojově.

Asi 90 procent britského ovoce, zeleniny a salátů sklízí a balí 60 - 70 000 pracovníků ze zahraničí, většinou z východní Evropy. Mnozí tito pracovníci pracují v oblastech, které hlasovaly silně pro brexit.

"Pokud nebudeme mít svobodu projevu, anebo systém, který dovolí zemědělským pracovníkům přijíždět do Británie, zemědělský průmysl v Británii končí," varoval John Shropshire, ředitel firmy G's., jednoho z největších pěstitelů salátu a zeleniny, který zaměstnává 2500 sezónních dělníků a má také farmy ve Španělsku, v Polsku, v České republice a v Senegalu. "Žádný Brit nechce pracovat na poli. Britové chtějí trvalé pracovní příležitosti, které nejsou fyzicky tak náročné. Vláda musí učinit rozhodnutí: buď budeme moci lidi přivážet na práci, anebo práci přivezeme do zahraničí k lidem," zdůraznil. "Vláda si musí rozhodnout, zda chce, či nechce, aby Británie pěstovala potraviny - je to na ní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5285

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2016