Vyhodil Putin šéfa svého úřadu Ivanova, protože ten zosnoval provokaci na Krymu?

12. 8. 2016

čas čtení 2 minuty



Sergej Borisovič Ivanov

Ruský prezident Putin neočekávaně propustil šéfa prezidentského úřadu Sergeje Ivanova. Ivanov byl jedním z nejbližších Putinových spojenců. Putin v pátek oznámil, že Ivanov odchází "na vlastní žádost". Prohlášení nepřesvědčuje.

Toto k věci řekl v pátek v poledne v britském rozhlase Igor Suťagin z Royal United Services Institute v Británii:

"Sergej Ivanov byl nejbližším spolupracovníkem Vladimíra Putina nesmírně dlouhou dobu. Pracoval s Vladimírem Putinem v tomtéž oddělení leningradské KGB od roku 1975. To je 41 let přátelství a spolupráce. Zadruhé, Sergej Ivanov je generálplukovníkem ruských bezpečnostních služeb a je velmi důležitý z oficiálních důvodů. Byl po Putinovi tajemníkem Rady bezpečnosti Ruské federace. Byl ministrem obrany. Byl prvním náměstkem ruské vlády, když byl Putin prezidentem. A pak i když byl Putin premiérem. A pak po dobu téměř pěti let byl vedoucí silou úřadu prezidenta. Což je defakto vláda Ruské federace.

Odvolání Sergeje Ivanova je velmi vážným překvapením. Pokud nevnímáme určité náznaky z historie. Protože to, co se teď děje, je velmi podobné předchozím vztahům se sousedem Ruska. V současnosti dochází také k provokacím na Krymu. Ty provokace už byly označeny za casus belli Ruska proti Ukrajině. A pokud tyto provokace zorganizoval de facto šéf ruských bezpečnostních služeb Sergej Borisovič Ivanov, šéf Putinova prezidentského úřadu, pokud to zorganizoval on v době, kdy se Putin snaží najít nějaké sblížení se Západem ve snaze vyřešit své problémy, to by bylo zásadní zradou politické linie prezidenta Putina. Putin nenávidí, když se ho kdokoliv snaží donutit, aby udělal nějaké rozhodnutí. O Putinovi se ví, že naprosto nenávidí, když je nucen jednat pod tlakem. Pokud se Ivanov pokusil nátlakem přimět Putina, aby se vydal určitým směrem, to je velmi zásadní administrativní zločin proti Putinovi. Nové Ivanovovo zaměstnání je "mimořádný velvyslanec pro ekologii a dopravu". Víte, když jste řídil všechny bezpečnostní služby a ruskou armádu, a teď řešíte ekologii, v ruské byrokratické kultuře je to naprosté ponížení.

Zdroj v angličtině (od minuty 40) ZDE

0
Vytisknout
6823

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2016