"Pokud peníze, ušetřené z EU, nebudou investovány do britského zdravotnictví, tak se zblázním"

10. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

Faisal Islam, známý britský televizní reportér, natočil dokument ze severoanglického Sunderlandu, 61 procent jehož občanů hlasovalo pro brexit, přestože oblast závisí na finanční pomoci z Evropské unie. Dokument se vysílá na Sky TV dnes večer. O svých zkušenostech také napsal pro deník Guardian. Vyplývá z něho, že lidé v severní Angli hlasovali pro brexit na základě směsice hlouposti, neinformovanosti, frustrace z jiných věcí než z EU a zbožných přání vrátit se do minulosti. Článek je tragický. No, posuďte sami:

Rybáři v severoanglickém Sunderlandu opravdu nenávidí vládní kontroly toho, co ulovili, aby nedošlo k vylovení všeho živého v pobřežních vodách. Obviňují z těchto kontrol Evropskou unii. "Teď konečně budeme mít budoucnost," řekl jeden z nich.

Tři témata rozhodovala o brexitu: příslib zachránit britské státní zdravotnictví, příslib zastavit migraci a důvěra v Borise Johnsona. Občanka Shirley Bainová, jejíž rodina těžce závisí na existenci britského státního zdravotnictví, se nechala přesvědčit(lživými) přísliby, že 350 milionů liber, které údajně Británie týdně posílá do EU, bude namísto toho investováno do domácího zdravotnictví. "Můj syn je opravdu nemocen. Měl transplantaci jater a ona se nepovedla. Co bych si počala, kdybych za to musela platit?"

"Myslím si, že lidé, kteří podporovali pro brexit, jsou idioti," řekla Peta McDowallová, která se jemně snažila Shirley Bainovou upozornit, že příslib těchto peněz je lež. "Nemyslím zrovna tebe, Shirley, ale šéfy té kampaně. Když jsem zjistila, kdo se stal ministrem zahraničí, Borish Johnson, to je přece vtip."

Shirley McBainová se nyní bojí, že příslib 350 milionů liber týdně pro zdravotnictví nebude pravda. "Kdyby ty peníze nešly do zdravotnictví, z toho bych se zbláznila. Protože kvůli tomu jsem hlasovala pro brexit."

V Důlním hostinci, který byl až do začátku devadesátých let plný horníků, vysvětluje tamější hostinsky John Snaith, že hlasování pro brexit byl protest. "Voliči hlasovali pro brexit, protože jsou tak dlouho zanedbáváni. Byla to pro ně šance, aby byl jejich hlas slyšen."

"Myslím, že hlasování pro brexit bylo dobrou příležitosti učinit Británii znovu významnou zemí," míní v této hospodě pracovnice cestovní kanceláře Melanie Jordison. Očekává, že potraviny, plyn a ropa budou nyní levnější a chce "trochu" zavřít hranice, protože "nám naše zdroje bere příliš mnoho imigrantů. Nemůžeme si dovolit nakrmit vlastní lidi."

Severovýchod Anglie, kde leží Sunderland, závisí nejvíce ze všech anglických regionů na financování z EU. EU financovala vybudování nového aquaparku na místě bývalých dolů. financovala univerzitu nedaleko starých doků a moderní molo pro rybáře, kde zdejší rybáři nadávají na EU. Zastánci brexitu slibovali, že všechno toto financování bude zachováno, že napříště poplyne z Londýna.

Co se týče imigrace, severovýchod Anglie skoro žádnou nemá. Je to region s nejmenším počtem nebritských občanů - 3 procenta. Z celkového obyvatelstva regionu, čítajícího 2,5 milionu, je přistěhovalců 40 000 z EU a 42 000 ze zemí mimo EU.

Sunderland má velký problém s depopulací. Odcházejí odtud lidé, od osmdesátých let odešlo už 8 procent obyvatelstva. Úspěch místní univerzity, která dokázala přilákat studenty ze zahraničí, počty místních obyvatel v posledních letech stabilizoval, avšak britská vláda pod tlakem veřejnosti vyvíjí tlak na zmenšování zahraniční studentské populace.

Téměř jediným místním velkým podnikem je továrna japonské automobilky Nissan. Stoupenci brexitu si vůbec neuvědomili, že by její budoucnost v Sunderlandu mohla být ohrožena.

Továrnu na výrobu automobilů založila v Sunderlandu automobilka Nissan na nátlak Margaret Thatcherové, která v roce 1982 navštívila manažery firmy Nissan v Japonsku a osobně je ujistila, že jejich automobily, vyrobené v Sunderlandu, budou mít přístup na nový trh, vytvořený Británií - na jednotný evropský trh. Thatcherová pomohla vytvořit automobily Nissan jako typický evropský vůz. Právě její zásluhou se automobily, vyráběné v Sunderlandu, prodávají v Evropě. Thatcherová úspěšně bojovala proti pokusům Itálie a Francie uvalit na vozidla, vyráběna v Sunderlandu, v Evropě dovozní kvóty.

Všichni lidé v Sunderlandu hovoří o vzbouření proti Londýnu. Kromě toho, důvody proč lidi hlasovali pro brexit, jsou nesčetné a různé a ne vždycky důsledné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6965

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2016