Proč Spojené státy vyzbrojují Vietnam?

23. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Prezident Barack Obama v pondělí oznámil, že ruší zákaz prodeje zbraní Vietnamu. Vyslal tak signál jednomu bývalému nepříteli a další signál do regionu.


Ukončením embarga USA signalizují přání obrátit list za dekádami napjatých poválečných vztahů s Vietnamem a zahájit novou fázi blízkých ekonomických a vojenských vztahů - což je jedna z fazet "obratu k Asii", centrálního bodu zahraniční politiky Baracka Obamy.

Současně s tím USA dávají najevo regionu, a zejména Číně, že jsou oddány udržování mezinárodních pravidel v Asii a podporují menší země v oblasti, kde roste napětí, zatímco se stále asertivnější Peking snaží prosadit své nároky v Jihočínském moři.

Důraz USA na mezinárodní řád založený na pravidlech, jímž se řídí záležitosti jako svobodná námořní plavba a kodexy chování, byl podle ministra zahraničí Kerryho základem americké politiky během studené války i po ní, takže není nijak specificky zaměřen proti Číně.

Vietnam má strategickou polohu mezi severovýchodní a jihovýchodní Asií s 4 000 km dlouhým pobřežím v Jihočínském moři. To je důležité pro Spojené státy, které zvažují změnu rozmístění svých vojenských sil v regionu.

Za rozhodnutím zrušit embargo stojí také silné ekonomické zájmy. Obamova administrativa nahlíží na region jako na oblast s rozkvétající střední třídou a centrální důležitostí pro další růst vlastní ekonomiky, proto z něj udělala základ širší zahraniční politiky. Bojuje zde o enormní trh pro americké zboží, který by doma mohl vytvořit pracovní místa.

Vietnam je dnes jednou z nejvíce proamerických zemí v regionu. V roce 2015 zjistil průzkum provedený agenturou Pew, že 76 % Vietnamců smýšlí o USA příznivě (zatímco o Číně méně než 20 %). Vietnam je také součástí obchodního paktu TPP, který administrativa prosazuje. Spojené státy jsou dnes sedmým největším investorem ve Vietnamu.

Vietnam je současně osmým největším světovým dovozcem zbraní a mezi lety 2011 - 2015 jeho výdaje na zbrojení vzrostly o 699 %.

Podle expertů společnosti IHS Vietnam potřebuje navýšit kapacity v oblasti námořní bezpečnosti, včetně hlídkových letounů, pobřežních radarů a plavidel, včetně plavidel pro pobřežní stráž - a to vše mohou Američané nabídnout.

Zároveň dochází k oslabení dlouhodobého vlivu Ruska, které bylo od vietnamské invaze do polpotovské Kambodže v roce 1977 hlavním vietnamským sponzorem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8581

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2016